Srpskoj demokratskoj stranci ne treba vođa već vođstvo na čelu sa prvim među jednakim, sposobnim da okupi bolje od sebe, smatra član Glavnog odbra SDS-a Sonja Karadžić Јovičević.

– Ne treba nam “pobjednik” koji koji okuplja i favorizuje “svoju ekipu” likova biranih po svom odrazu u moralnom ogledalu. I ne trebaju nam “poraženi”. Dakle, na čelu nam treba formiran karakter, nesujetni ujedinitelj, jak magnet stvarnog autoriteta – i blag i odlučan. Onaj koji se drži obećanja ili ne obećava sa namjerom da prevari – istakla je Јovičevićva.

Јovičevićeva je za Euroblic rekla da među predloženim imenima za predsjednika stranke za sada jedino predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević ima potrebnu podršku.

Ona kaže da svakako ne podržava one koji je svrstavaju u takozvane izdajnike, prećutno ili javno, a bez argumenata, te primjenjuju metode i retoriku političkih protivnika na svoje članove ažurnije nego na protivnike, ne drže obećanja i gaze postojeće principe u nedostatku svojih.

– Agresivno i beskrupulozno spinovanje o navodno prelasku u SNSD odavno prelazi sve granice. Što se mene lično i SNSD-a tiče, niti su me zvali, niti nešto nude, niti ima zdravog razuma da napustim što sam stvarala i čuvala da bih došla tamo na kraj reda – rekla je Јovičevićeva.

Na pitanje šta generalno nedostaje opoziciji u Srpskoj, koja je još više oslabila nakon posljednjih izbora, Јovičevićeva kaže da je to ideja o argumentovanom i dostojanstvenom djelovanju sa konkretnom projedlogom rješenja i stvarnom željom za osvajanjem vlasti.

Prema njenim riječima, gubitak identiteta i snage SDS-a utapanjem u Savez za promjene i brojni kompromisi na vlastitu štetu dodatno su oslabili opoziciju.

Govoreći o kritikama koje upućuje na račun rasprave opozicionih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Јovičevićeva, koja je i potpredsjednik republičkog parlamenta, kaže da je njena obaveza da poštuje i sprovodi Poslovnik, štiti dignitet Narodne skupštine i poslanika.

SRNA/RTRS