Members of the Security Council vote after presentations for a resolution drafted by the United States for an independent investigation on the use of chemical weapons in Syria during a Security Council meeting, Tuesday, April 10, 2018, at U.N. headquarters. (AP Photo/Julie Jacobson)

Zamjenik ambasadora Rusije pri UN Dmitri Polanski optužio je danas kosovsku ambasadorku Vjoru Čitaku da laže i insinuira kako bi opravdala policijsku akciju na sjeveru KiM 28. maja.

– Nezakonita akcija je tako očigledna… Kosovska policija je izvršila invaziju na sjever Kosova. Ruski službenik pri misiji UN je prebijen, a Čitaku nam je ponudila verziju dogadaja koja se protivi logici. Čak nije uspjela da tačno da izgovori njegovo ime – rekao je ruski diplomata na sjednici SB UN na kojoj se govori o situaciji na KiM.

Polanski je rekao da je Rusija očekivala izvinjenje Prištine.

Naveo je da je službenik UNMIK Mihaeil Krasnoščenko pretučen i uhapšen dok je obavljao svoju dužnost, a da je Čitaku iznijela prištinsku verziju policijske akcije koja nije logična.

– Da li i sami vjerujete u te besmislice – upitao je Polanski i dodao da postoje fotografije, ali i snimci na internetu koji pokazuju šta se zaista desilo.

On je ocijenio da akcije kosovske policije nisu imale za cilj borbu protiv korupcije i kriminala, već da je Priština željela da pokaže da može da preuzme sjever, budući da to nije uspjela nekoliko dana ranije, na izborima na kojima je pobijedila Srpska lista.

Naveo je da je Priština počela kampanju protiv UN i Rusije čiji je cilj da se diskredituje UNMIK kako bi otišao sa KiM, ali i da se odbrani takozvana država Kosovo.

On je istakao da je ruska pozicija poznata, da se ta zemlja zalaže za komrpomisno rješenje zasnovano na Rezoluciji 1244, te istakao da je destruktivno uvoditi rokove za konačno rješenje.

– Potrebno je da se obje strane dogovore, a da to odobre i SB UN. Nema alternative dijalogu Beograda i Prištine – istakao je Polanski.

On je kritikovao to što američki ambasador nije ustao u odbranu diplomatskog imuniteta koji uživaju službenici misija UN, te podsjetio da pripadnici misija Un ne podlažu međunarodnom pravu, kao i da uživaju potpuni imunitet.

– Svjedoci smo fabrikovanih prica o ruskim špijunima – rekao je ruski diplomata.

On je postavio pitanje i o “tajnovitim aktivnostima” koje se, kako je naveo, odvijaju unutar američke baze Bondstil.

Tanjug