“Legla sam na jednog od kolega i zagrlila ga da ga zaštitim od udaraca. Mislila sam da me neće udarati, jer sam djevojka, ali prevarila sam se”. Ovako Varaždinka (26) opisuje brutalan napad na tri sezonska radnika i jednog vatrogasca na autobuskoj stanici u Supetru na Braču.

Ona je takođe dobila batine.

– Tog kolegu na kojeg sam se bacila nastavili su da tuku nogama. Nisu imali milosti ni prema meni, divljački su me šutirali na zemlji – ispričala je za 24sata nesrećna djevojka, kojoj su ljekari previli ruku.

Ona je, kao i kolege, zadobila modrice po cijelom telu, dok je najgore prošao vatrogasac. Njemu je slomljen nos na četiri mjesta.

Policija je protiv dvojice mladića podigla optužnice, iako je napadača bilo dvadesetak.

– Šutirali su nas desetak minuta, dok nije naletio taksista koji nas je spasao – rekao je pretučeni vatrogasac.

Supetrani su u šoku. Mještani su zgranuti napadom na sezonske radnike, i to pred početak turističke sezone i uz povike: “Ubij Srbina!”.

– Vraćali smo se iz izlaska i preko šetališta krenuli prema našem smještaju. Prošli smo pored pekare i vidjeli grupu od dvadesetak ljudi kako sjede za stolovima obližnjeg kafića. Nismo uopšte pričali s njima, jedino sam ja upitala kolegu da li hoće da pojede nešto iz pekare. On je odgovorio da neće i nastavili smo dalje – rekla je napadnut djevojka i nastavila:

– Kad smo prošli još nekih stotinak metara i skoro već došli do smještaja, neko je iza ugla viknuo: “Srbine!”.

Nastao je potpuni haos. Letjele su šake, gazili su nesretne sezonce na tlu. Bilo je jauka i krvi.

– Okružili su nas i počeli ispitivati: “Ko je ovdje Srbin, ko je Srbin?”. Niko u šoku nije rekao ni riječi, a onda je počelo. Udarali su ih sa svih strana, jednog su kolegu pokušali udariti bocom u glavu. Nisu ga pogodili, ali onda su ih oborili na pod. Jedan od kolega je pokušao da pobjegne, ali brzo su ga stigli i pretukli i njega – ispričala je ova djevojka.

Roditelji im rekli da se vrate kući

Pretučeni su već dugo “sezonci”. Djevojka u Supetru radi već četiri ljeta, a mladić iz Vukovara (22) dvije je godine radio na Hvaru, a posljednje dvije radi na Braču, tako da je i on iskusan “sezonac”. Ni njih dvoje, kao ni ostali napadnuti radnici nisu do sada imali nikakvih neprijatnosti, ali ovo što im se dogodilo u nedjelju rano ujutro neće zaboraviti cijelog života.

– Otac mi je rekao, vrati se, šta ćeš tamo gdje te ne žele. Ali neću, ostaću, došao sam da radim i zaradim – rekao je mladić s posjekotinom ispod lijevog oka.

I Varaždinki su roditelji rekli da ode s Brača.

– Mama mi je rekla da se vratim kući, ali neću. Nije lako, sinoć kad sam išla s posla nije mi bilo prijatno. Da, išli smo svi zajedno, ali ipak je ostao neki osjećaj, kao da će se sve to ponoviti – rekla je djevojka priznavši da je još pod utiskom svega što se desilo.

Od težeg stradanja spasio ih je taksista, koji je htio da ostane anoniman.

– Kad sam vidio što se događa, pomogao sam im kako sam najbolje mogao. Prvo sam pomislio na svoju djecu, da bi umesto njih to mogli biti oni – istakao je hrabri taksista.

Varaždinka i tri Vukovarca rade u jednom restoranu u Supetru i svi su rekli da ostaju raditi na ostrvu.

– Ovaj napad je sramotan čin, ali svake godine ima problema kad se održava taj turnir – rekao je vlasnik restorana.

(24sata.hr)