Eno ih devet komada među drvećem kod Palate „Srbija“, kaže jedan od članova Lovačkog udruženja „Zemun“, koji već četvrti dan sa kolegama „lovi“ krdo divljih svinja koje je preplivalo Dunav nakon što im je stanište na Velikom ratnom ostrvu poplavljeno, te lutaju beogradskim ulicama.

Koliko ih tačno ima niko sa sigurnošću ne može da kaže. U četvrtak ujutru primjećena je grupa od tridesetak divljih svinja na Novom Beogradu. Pojava ovih životinja u novobeogradskim blokovima začudila je, pa pomalo i uplašila Beograđane.

„Veterina Beograd“ poslala je svoje ekipe odmah na teren, a u pomoć su pozvani i lovci. U međuvremenu je i Uprava za šume pri ministarstvu poljoprivrede Srbije saopštenjem upozorila građane da izbjegavaju šetnje od Ušća do Zemunskog keja zbog potencijalne opasnosti od divljih svinja, ali i da bi se izbjeglo uznemiravanje životinja „jer to može izazvati nekontrolosane reakcije i nepredvidivo kretanje ovih životinja“.

Na potezu od Ušća do hotela „Jugoslavija“, na svakih sto metara raspoređen je po jedan lovac. Dobrovoljno su se javili da pomognu, a javljaju se i njihove kolege iz drugih krajeva grada. Tako ih je u petak oko 18 sati rasporedio iskusni lovac Petar Medić, predsjednik Lovačkog udruženja „Zemun“. Obilazi ih zajedno sa Miroslavom Malkom, lovočuvarem sa Velikog ratnog ostrva.

Foto: Blic/RAS Srbija

– Naše je da ih lociramo, a „Veterini“ prepustite sve ostalo – daje im kratko uputstvo Medić.

Lovci ističu da im je motivacija da pomognu, prije svega ljubav prema prirodi, ali i strah da divlje svinje nekome ne ugroze život. Tu je i ekipa „Veterine Beograd“, bez njih se ne može, jer lovci ovaj put nemaju prava da pucaju na životinje, njihovo je da pomognu iskustvom i lociraju „bjegunce“. Odrasle jedinke se uspavljuju strelicama iz puške, a mladunci se, kako kažu lovci, jednostavno hvataju rukama.

Dok se „potjera“ namješta na obali Dunava kod hotela „Jugoslavija“, ekipi „Veterine“ iz njihovog Komandnog centra stiže poziv da se sa puškama za uspavljivanje hitno pojave na Paliluli, gdje je neko primjetio divlje svinje. Dok oni sjedaju u automobil i kreću, Medića zovu lovci iz Obrenovca koji takođe nude pomoć. Međutim, osmatrača ima dovoljno, ali pušaka sa strelicama za uspavljivanje baš i ne.

Za to vrijeme, upravnik lovišta „Donji Srem“ Nikola Vojinović i jedan radnik „Veterine“ iz čamca „Zelenila“ sa rijeke dvogledom pokušava da locira divlje svinje.

– Mi smo prva linija, druga su lovci na obali – kaže Vojinović.

Tišinu pri osmatranju remeti buka sa obližnjih splavova, a oko čamca pluta smeće, između ostalog i jedan frižider. Vojinoviću utom zvoni i mobilni. Javljaju se lovci sa obale, kažu da su uspjeli da uhvate jedno mladunče od petnaestak kilograma upravo kod hotela „Jugoslavija“. Četiri praseta su već dan ranije uhvaćena i prenijeta u obor u Surčinu. Cilj je da se čitavo krdo uhvati i negdje smjesti dok se ne steknu uslovi za njihovo vraćanje u prirodno okruženje.

Foto: Blic/RAS Srbija

Na terenu se već smrkava, a prema Nikolinom iskustvu, tada je veća šansa da divlje svinje izađu na vidjelo. Tri sata od početka potrage za krdom, Vojinović i još četvorica silaze sa čamca i odlaze ka lovcima koji su javili da su locirali desetak divljih svinja u gustišu prema Palati „Srbija“, a nedaleko odatle još nekoliko njih. Dok im se približavamo, grupa lovaca trči jureći divlju svinju niz Bulevar Nikole Tesle. Usput mašu, zaustavljaju vozila, sve u strahu da bi neki od automobila mogao da ubije životinju.

Nešto kasnije čuće da je upravo tako stradala jedna od životinja u Bulevaru Mihajla Pupina. Ako je auto oštećen, pričaju lovci, onda oni moraju da nadoknade štetu, pošto se nezgoda sa divljom životinjom dogodila u reonu koji oni pokrivaju. Divlje svinje su u gustišu i dalje, ali lovci ne mogu ništa, pa nervoza raste. Čekaju da se radnici „Veterine“ vrate sa Palilule sa puškama.

– Divlja svinja na dva metara ispred mene, ja raširio ruke i noge, branim da pobjegne, ali vrag je odnio šalu. Šta ću joj? – priča nervozno jedan od lovaca. U nekom trenutku stižu i radnici „Veterine“.

Bilans akcije u petak: dva praseta. A potjera za odbjeglim krdom se nastavlja.

(Blic)