Predsjedavajući Milorad Dodik za sutra je zakazao vanrednu sjednicu Predsjedništva o migrantskoj krizi u BiH. Sjednicu je zatražio hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić. On predlaže upotrebu Oružanih snaga BiH. Dodik poručuje da nikada neće dati saglasnost da vojnici budu na granici Republike Srpske i Srbije. I Savjet ministara je danas razmatrao migrantsku krizu.

Članovi Predsjedništva sutra će razmatrati migrantsku krizu u BiH. Predsjedavajući Milorad Dodik kaže da hrvatski član Predsjedništva ima pravo da zatraži sjedncu. Ipak, u Predsjedništvu su ranije raspravljali o migrantskoj krizi i zadužili Savjet ministara da sačine rješenje.

– Savjet ministara koji je trebao da bude rješenje za migrantsku krizu postao je dodatni problem jer nije ništa učinio. Zakazao sam za sutra sjednicu Predsjedništva BiH, ali mislim da će to biti jalova priča koja neće dati nikakav rezultat jer nemamo Savjet ministara koji bi mogao nešto operativno da uradi. Ustavom je predviđeno da je Savjet ministara pomoćni organ Predsjedništva, a mi nemamo nikakav pomoćni organ – rekao je Dodik.

I bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović kaže da je podržao zahtjev hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da bude održana vanredna sjednica Predsjedništva u vezi sa migrantskom krizom jer Predsjedništvo mora da preduzme mjere kako bi bili zaštićeni interesi BiH..

Iako su u aprilu dobili zadatak od Predsjedništva, Savjet ministara danas je tek usvojio zaključke o migrantskoj krizi. Predlažu angažovanje Oružanih snaga, entitetskih i kantonalnih policajaca i raspoređivanje migranata i na teritoriji Republike Srpske.

– Zaključak je da je neophodno migrantsku krizu ravnomjerno rasporediti na teritoriju čitave BiH, da migranti ne budu samo na teritoriji jednog, već oba entiteta – izjavio je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.

Predsjedavajući Dodik ističe da je Srpska imala politiku koja se tiče migrantske krize i predlagala dogovor, ali da se ništa nije dogodilo.

– Јedina logična stvar je da Srpska kaže da ne želi sabirne centre u kojima će migranti boraviti i to ostaje naša politika – kaže Dodik.

U Savjeta ministara očekuju da će Predsjedništvo prihvatiti njihov plan rješenja migrantske krize.

Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik je jasan – niko neće postaviti vojsku između Srpske i Srbije. On kaže da se traži sporazum da federalna policija ili neke druge policijske snage rasporede na prostor Republike Srpske, ističući da takvog sporazuma neće biti.

– Ako neko smatra da treba da se angažuje policija Republike Srpske da čuva granicu, jer su oni nesposobni i inertni, onda će policija Srpske to uraditi i ne treba nam nikakva ispomoć – istakao je Dodik.

Komšić je danas uputio zvaničan zahtjev za održavanje hitne sjednice Predsjedništva BiH zbog migrantske krize i predložio da se od ministarke odbrane BiH Marine Pendeš zatraži da razmjesti vojsku duž granice sa Srbijom i Crnom Gorom.

Prema njegovom prijedlogu, vojska bi pomagala graničnoj policiji BiH u kontroli granice sa Srbijom i Crnom Gorom, a radi sprečavanja ilegalnih prelazaka granice.

Prema tom prijedlogu, upotreba i razmještaj jedinica Oružanih snaga BiH ne podrazumijeva korišćenje naoružanja i bojevih sredstava.

U Savjetu ministara danas su odlučili da na teritoriji Unsko-sanskog kantona na lokalitetu “Vučjak” sagrade novi prihvatni centar za migrante, a da raspuste sadašnje. I dok u Savjetu ministara hronično traže rješenje za migrantsku krizu, BiH je od početka godine do početka juna ušao 9.081 migrant.

RTRS