Na 24. Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, održanoj u Beogradu 8. i 9. juna, folklorni ansambl SKUD-a ,”Dr Mladen Stojanović” osvojio je srebrnu plaketu. U veoma jakoj konkurenciji, među 56 učesnika iz 12 evropskih zemalja, sa oko tri hiljade igrača, ovo Društvo nastupilo je pred prepunim gledalištem Sava centra.

lako relativno mladog sastava, ovaj ansambl stao je rame uz rame sa najvećim i najznačajnijim ansamblima Evrope i pokazao veliko srce i veliku energiju. Stručni žiri, sastavljen od eminentnih stručnjaka iz oblasti folklora visoko je ocijenio nastup ansambla i njegovo izvođenje koreografije Dajane Kostić, igre iz Gornjeg Visoka „Povedi oro, Todoro“, nagradio srebrnom plaketom.

-Samo 1.5 bodova nas je dijelilo od zlatne plakete. Na sceni se osjetila velika energija i velika radost jednog od najmlađih sastava na Smotri. Iz publike se čulo da “oni ne glume nego igraju punog srca” – rekla je Milena Marić Ciganović, predsjednik Društva.

Veoma sam ponosna i uzbuđena i srećna što sam bila dio ovog poduhvata. Ovo je potvrda da smo na pravom putu, da radimo i zalažemo se i sigurno veliki podstrek i inspiracija za naš dalji rad i napredak. Zahvaljujemo se Gradu Prijedoru, gradonačelniku gospodinu Đakoviću na razumijevanju, pomoći i podršci, te svakako i svima koji su nam na bilo koji način pomogli. Veliku zahvalnost dugujemo Dajani Kostić, koja se potrudila da nam pomogne i bude uz nas tokom Smotre – dodala je ona.

Za nastup na Evropskoj smotri folkloraši SKUD-a su se izborili na nedavno održanoj smotri „Zlatno kolo“ SAKUD-a Republike Srpske.

-Dugo smo se pripremali za ove važne nastupe. U tom periodu bila nam je značajna svaka sugestija, svaki detalj i stručni savjet. Održali smo ko zna koliko proba. Bilo je i naporno i teško ali smo uspjeli da odžimo pozitivnu atmosferu, bez nervoze a pred nastup uz blago izraženu tremu, koja je u tim trenucima i dobra stvar – rekao je Mladen Radić, umjetnički rukovodilac ansambla. Svaki član dao je od sebe maksimum.

Pred SKUD-om su novi zadaci I novi Izazovi.

-U proteklih par mjeseci smo stalno u pokretu a taj trend se nastavlja, čeka nas gostovanje u Sloveniji, pa Završni koncert, imamo nastup na festivalu „Kozarski etno” u Piskavici 5. jula, dan kasnije nam stižu gosti Iz Beograda, sa kojima ćemo održati zajedničko veće folklore, a naš hor ima koncert 7. jula. Zovu nas u Bjelorusiju kao ranijeg učesnika tamošnjeg festivala ali to sigurno neće moći da se uklopi u sve naše obaveze. U julu idemo na festival u Grčku. Poslije ovog uspjeha na Evropskoj smotri, samo nam stižu čestitke, a sa njima i pozivi za gostovanja – rekao je Nebojša Aleksić, sekretar Društva.

Kozarski