Rješenje o entitetskom državljanstvu Republike Srpske proslavljenoj odbojkašici Brankici Mihajlović uručila je danas u prostorijama Kancelarije Vlade RS u Brčkom Lajla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

– Izuzetna mi je čast da imam entitetsko državljanstvo Republike Srpske. Iako sam građanin BiH, rođena sam u Brčkom, igram za reprezentaciju Srbije i moja poruka je da želim da širim ljubav prema svima i nadam se da to svi razumijete- rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka Lejla Rešić rekla je da je Brankica najbolji ambasador Republike Srpske

– Mi smo posebno srećni i ponosni što je Brankica Mihajlović izabrala Republiku Srpsku i da je na ovaj način promoviše. Drago nam je što nije zaboravila gdje pripada i ona je jedan od naših najboljih ambasadora- rekla je Rešićeva.

Gradonačelnika Brčkog Siniše Milića čestitao je Brankici na odluci o izboru entitetskog državljanstva Republike Srpske.

– Nama je čast da je naša sugrađanka jedna od najboljih odbojkašica svijeta i vrlo smo ponosni zbog toga- rekao je Milić.

Podsjetio je da Brčko distrikt  ima svoj zakon o izboru i promjeni entitetskog državljanstva.

– Mi ovdje imamo pravo da izaberemo entitetsko državljanstvo jer ovo je kondominijum ili zajedničko vlasništvo dva entiteta ali građani imaju i pravo da promijene entitetsko državljanstvo- rekao je Milić Podsjetio je da je entitetsko državljnstvo u Brčko distriktu obaveza koja proizilazi iz izbornog zakonodavstva i da je takođe zakonom o ličnoj karti predviđeno da se entitesko državljanstvo unosi u ličnu kartu.

– Na osnovu tih propisa mi smo od  2013. godine zaprimili i entitetskim ministarstvima proslijedili 41.000 zahtjeva za entitetsko državljanstvo od čega je oko 15.000 za Republiku Srpsku – pojasnio je Milić.

Srpskainfo