Kolumnista i bivši dugogodišnji spoljnopolitički novinar Politike i dugogodišnji saradnik američkog “Stratfora” Boško Јakšić klevetnik je i bezobraznik, a htio bi da bude vrhunski politički i istorijski presuditelj, rekao je savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Pero Simić.

– To uopšte nije grub zaključak nakon teksta “Čiča iz Bileće” koji je Politika objavila jer se Јakšić bavi konstrukcijama, neistinama, i stereotipima koje o Republici Srpskoj baštine prozapadni aktivisti iz Srbije i političko Sarajevo. Poznato mi je da papir trpi sve, ali takav novinarski pamflet i bezobrazluk tog nivoa, u kom domiraju laž, mržnja prema Republici Srpskoj i Miloradu Dodiku, neka mi oproste, mora se liječiti. Liječiti zato što već dugi niz godina Јakšić boluje od nedostatka istine kad je riječ o srpskom narodu – istakao je Simić.

On je u kolumni za današnju Politiku naveo da je kod Јakšića istina žrtvovana jer ne postoji spremnost da je saopštava bez falsifikata, a to se vidi iz kolumne “Čiča iz Bileće”, koju je Politika objavila 7. juna u kojoj Јakšić, inače sin Titovog generala, na najsramniji način komentariše otkrivanje spomenika generalu Kraljeve vojske u otadžbini Draži Mihailoviću prije nekoliko dana u Bileći.

Simić je istakao da podizanje spomenika Mihailoviću, Јakšić dramatično kvalifikuje kao “novo provokativno upozorenje na prodor nacionalističke ostrašćenosti na teritoriju BiH na kojoj su četnici masovno ubijali muslimane u Drugom svjetskom ratu, a njihovi nasljednici nastavili sa zločinima tokom posljednjeg rata”.

– Kakvo halucinantno izobličavanje istorije od sina Titovog generala! I one iz Drugog svjetskog rata i one iz posljednjeg rata na našim prostorima. Svečanom otkrivanju spomenika komandantu Kraljeve vojske u otadžbini, generalu Draži Mihailoviću u Bileći Milorad Dodik nije ni prisustvovao, niti je znao da se pravi spomenik. Ali nema ništa protiv toga što je otkriven spomenik Srbinu generalu Mihailoviću jer Republika Srpska je, kako to vole da kažu njeni građani, najslobodnija srpska teritorija na svijetu – naglasio je Simić.

On je istakao da Dodik nema ništa protiv spomenika u Bileći jer dobro poznaje istoriju i jasno mu je da su u Drugom svjetskom ratu kod Srba postojala dva antifašistička pokreta koja su mnogima donijela slobodu.

Simić je dodao da Milorad Dodik u potpunosti dijeli stav SAD u vezi sa ulogom Draže Mihailovića u Drugom svjetskom ratu i uvažava to što je američki predsjednik Hari Truman odlikovao Mihailovića, kao i predsjednik Francuske Šarl De Gol i predsjednik poljske Vlade Vladislav Sikorski.

– To što je istorijska nauka o Draži rekla mnogo stvari pozitivno, Јakšić bi u svojoj kolumni da zaobiće i da nam potura falsifikat. Međutim, da li je dostojno polemisati sa sinom Brozovog generala? Da namere Јakšićeve kolumne budu u potpunosti ogoljene, govori i njegova konstatacija da ustvari Dodik “prekraja istoriju” i dodaje neviđenu optužbu da upravo Dodik ‘prijeti sadašnjosti i unosi strah i omrazu u budućnost – naglasio je Simić.

On je upitao “zašto Јakšić baš Dražom “udara” na Dodika, zašto lažno optužuje Dodika da navodno provokacijama “udara na istoriju, stabilnost i suživot u BiH i zašto optužuje Dodika da radi na ‘promovisanju četništva” u Republici Srpskoj”?

Savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH ocjenjuje da Јakšić, valjda, toliko zna da Dodik uvijek promoviše srpski narod i Republiku Srpsku, a to bi on očito da zabrani.

– Odgovor je potpuno jasan. Ovaj “netolerantni seboljubac” je NATO lobista i sva priuča iz pomenute kolumne koja vrvi od neistina je usmjerena na Dodika zato što Dodik čvrsto drži neutralnu vojnu poziciju Republike Srpske što je sada strateško pitanje i za Srbiju. To se krije iza istorijskih laži i falsifikata Boška Јakšića – istakao je Simić, dodavši da prezire sebe što se odlučio da polemiše sa, kako je naveo, nemoralnim tipom poput Boška Јakšića.

SRNA/RTRS