Gradonačelnica Supetara Ivana Marković oštro je osudila napad na nacionalnoj osnovi u ovom gradu u kojem su stradala četiri mladića i jedna djevojka srpske nacionalnosti i odlučila da uskrati donaciju “Torcida kupu”.

– Svaki čin nasilja, ikada, igdje i prema bilo kome je neprihvatljiv, a pogotovo da se ovako nešto desi jer neko pripada drugoj nacionalnosti ili priča drugim jezikom. Supetar je oduvijek bio i biće tolerantan i otvoren za sve koji žele doći i posjetiti naš grad, raditi i živjeti. Ono što me tješi je da niko od napadača nije bio iz Supetara – navodi se u saopštenju Markovićeve.

S obzirom na to da su napadači bili posjetioci “Torcida kupa”, Markovićeva je navela da je odlučila povući odluku o donaciji ovom događaju jer grad ne može podsticati sportska događanja čiji učesnici ili posjetioci iskazuju mržnju, prenose hrvatski portali.

– Grad Supetar će uskratiti dalje korištenje svih sportskih terena u vlasništvu grada za održavanje ovog kupa. Svima koji su pogođeni ovim napadom želim što brži oporavak i apelujem na institucije da najstrože kazne počinioce bez imalo milosti – poručila je Markovićeva.

Nekoliko mladića su, u noći između subote i nedjelje, u Supetaru, na Braču, napali pet osoba, među kojima su bila i lica srpske nacionalnosti.

Osim krivične prijave, protiv dvojice napadača podnesene su prekršajne prijave zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, te Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Ispred Grada Supetra i u svoje osobno imeoštro osuđujem napad koji se dogodio u našem Gradu gdje su stradala četiri…

Posted by Ivana Marković on Nedjelja, 9. juni 2019.

Izvor: SRNA/RTRS