Nastale su u kućnoj radionici, a jačaju motoriku i logiku, pomažu u razmišljanju

MLADI bračni par iz Prijedora, Bojana i Zdravko Grbić, roditelji tri sina, oduševljavaju izumom drvenih didaktičkih igračaka. Reč je o edukativnim igračkama nastalim u njihovoj kućnoj radionici, koje pomažu deci sa razviju razmišljanje, motoriku i logiku. Ovaj bračni par ima dečake Petra, Žarka i Janka i kažu da su ih za nastanak tih edukativnih igračaka inspirisali upravo njihovi sinovi.

I tako su njih dvoje, inače veliki kreativci još od srednjoškolskih dana, uz pomoć mašte i laserskog rezača, napravili edukativne igračke, koje su nazvali “Tabla zanimacija”, “Sunčev sistem”, “Tablica množenja”, a tu su i raznovrsne slagalice.

– Naša tri sina uopšte se nisu igrala kupljenim igračkama, sve drugo im je bilo interesantnije. Onda smo odlučili da, uz naš kretivni rad, iskoristimo naše iskustvo s decom i napravimo nešto što bi ih veoma zainteresovalo i iz čega bi mogli i nešto da nauče. I tako su nastale ove igračke – priča Prijedorčanka Bojana.

Ona kaže da su, praveći ove zanimljive igračke, suprug i ona uspeli u svojoj nameri – da deci razviju sposobnosti, ali i da im približe školsko gradivo.

– Želeli smo da naša, a i druga deca shvate da tablica množenja nije bauk, već da se može vrlo lako naučiti kroz igru i ove igračke. A približili smo im i Sunčev sistem – priča Bojana.

Njen suprug Zdravko kaže da je u pozadini ovog njihovog izuma Montesori psihologija, u okviru koje se detetu prepušta da samo istražuje i otkriva predmete i stvari oko sebe.

– Mi smo imali za cilj da napravimo igračke, koje će kod dece razvijati, u suštini, interesovanja za matematičku, inženjersku, naučnu i tehnološku oblast, a uz to da im i bude dovoljno zanimljivo, kako bi im zadržalo pažnju. Mi smo to pravili u skladu s potrebama naše dece, koja su različitog uzrasta. Starijem osnovcu treba nešto kao što je učenje o Sunčevom sistemu ili biologiji i hemiji, mlađem treba tablica množenja, dok najmlađeg Janka zanimaju slagalice i pomoću njih otkriva oblike, životinje i slično – priča Zdravko.

Edukativne igračke

Najmlađem sinu Janku posebnu pažnju privlači i “Tabla zanimacija”.

– To je tabla na kojoj svako može, prema vlastitom izboru, dodati stvari za koje smatra da je za njih njegovo dete zainteresovano. Mi smo napravili prototip, a mogu se praviti i posebne table, za određeno dete, sklonost i uzrast – kaže Bojana.

Mladi Grbići osnivači su i Kreativne radionice “In ideja” iz Prijedora i nadaju se da će se njihove drvene didaktičke igračke uskoro naći na tržištu i u vaspitno-obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj, ali i šire.

Njihov izum nedavno je nagradila i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, kao najbolju poslovnu ideju u okviru programa “Alcelerator”.

KREATIVAN HOBI

BOJANA i Zdravko Grbić zajedno su od srednjoškolskih dana. Bojana je diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, a Zdravko inženjer mašinstva. Oduvek su imali kreativni hobi. Izrađivali su unikatni nakit, čestitke i oslikavali saksije. Danas proizvode i ručno rađene sapune od prirodnih sastojaka, sa brojnim dodacima, poput morske soli, gline, aktivnog uglja i lekovitog bilja.

Večernje novosti