Galerija “Sreten Stojanović” će od 28. juna do 5. jula biti domaćin 13. Festivala crteža i muzike koji će okupiti deset studenata sa redovnih i master studija primijenjenog slikarstva, te konzervacije i restauracije sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.
Direktor Galerije Tihomir Ilijašević potvrdio je da će tema ovogodišnjeg festivala biti vitraž – tehnika kojom će raditi učesnici ovog programa.

“To će biti prvi put da se na jednom mjestu okupe umjetnici koji će raditi ovom veoma komplikovanom i zahtjevnom tehnikom”, rekao je Ilijašević.

Ilijašević je naveo da će umjetnici stvarati u Galeriji i pred očima publike, što je specifičnost ovog festivala, navodeći da će jedan od vitraža krasiti i ulaz u ovaj prostor.

“Sve će se to odvijati pred budnim okom mentora – profesora sa Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda Desimira Denića i višeg umjetničkog saradnika Nenada Nastića”, istakao je Ilijašević.

On je dodao da se specifičnost ovog festivala ogleda i u pratećem muzičkom programu, budući da će na otvaranju biti održan džez koncert Hane Vučićević.

Tokom trajanja festivala biće organizovana izložba fotografija “LJudi koje srećem” autora LJubivoja Ršumovića.

Na zatvaranju Festivala, 5. jula, kada će biti izloženi i radovi koji su na njemu nastali, biće održan koncert “Natali top džez trio” iz Banjaluke.

Teme dosadašnjih izdanja ovog festivala bile su ikonopisanje, slikanje, crtanje, vajanje, tkanje, grafika, mozaik, portreti, akvarel i zgrafito.

Festival crteža i muzike dio je programa ovogodišnjeg “Kulturnog ljeta u Prijedoru”.