Izvori termalne vode u Mlječanici kod Kozarske Dubice, na daleko poznate po ljekovitim svojstvima, nisu dovoljno iskorišteni, a put te druga infrastruktura u ovom kraju je dotrajala.

To je zaključak na osnovu izjava naših sagovornika među 150 pacijenata koji ovdje borave, predstavnika menadžmenta Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Mlječanica“ i lokalne vlasti.

Takav zaključak nisu mnogo promijenila ni znatna ulaganja u poboljšanje uslova rada, naročito tokom poslednje tri godine, u ovoj ustanovi duge tradicije liječenja sumpornom vodom. Renovirane su sobe, zamijenjena stolarija, opremljene laboratorije i kabineti, modernizovani terapijski programi, uređene društvene prostorije i okolina.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Boravak pacijenata postao je neuporedivo ugodniji, a efekti tretmana znatno poboljšani. U toku je prekrivanje svih bolničkih objekata sa ukupno 150 kreveta. Najveći dio novca za ove radove obezbijeđen je iz vlastitih izvora, bez obzira na višemilionske dugove iz prethodnog perioda, a pomogli su Vlada RS i lokalna zajednica.

U posljednje tri godine, poslovni minusi, nastali najvećim dijelom zbog nepodmirenih obaveza prema Poreskoj upravi RS iz ranijeg perioda, smanjeni su za 500.000 KM i sada iznose približno 4 miliona KM.

Međutim, to nije obeshrabrilo menadžment ove ustanove koja je stopostotno u državnom vlasništvu da u inat mnogim poteškoćama zacrta optimistične planove i hrabro krene u njihovu realizaciju. Dragan Brdar, mladi i veoma ambiciozni direktor, smatra nedopustivim lošu iskorištenost prirodnih blagodeti.

Foto: Milan Piolipović/RAS Srbija

– Termalna voda, veoma efikasna kod neuroloških, reumatskih, hroničnih ginekoloških i drugih oboljenja te procedura nakon operacija i korektivnih zahvata, djelimično otiče u potok, jer naši kapaciteti nisu dovoljni da bismo u potpunosti prihvatili sve što nam priroda izdašno daje – smatra Brdar ukazujući na potrebu značajnijih investicija koje bi rezultirale većim smještajnim kapacitetima te postale generator razvoja knešpoljskog i potkozarskog kraja.

On naglašava preko potrebnim još jedan objekat gdje bi se tokom sezone, od aprila do oktobra, moglo smjestiti još stotinu pacijenata.

– Problem je što ova ustanova nije infrastrukturno spremna za komercijalni rad, u smislu ulaganja u sadržaje kojima bismo upotpunili ponudu. Ugovori sa udruženjima penzionera te drugi aranžmani su važni za nas ali to nije rješenje za zimski period tokom kojeg nemamo dovoljnu iskorištenost – požalio nam se Dragan Brdar.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Dragan Brdar

U „Mlječanici“, prilikom analize poslovnih rezulata, u fokusu su ugovori sa Fondom zdravstva RS, koji godišnje iznosi 2.289.000 KM ali su usluge koje bolnica sa 89 zaposlenih ovim putem naplaćuje manje za pola miliona KM.

– Problem je u manjem broju pacijenata koji dolaze na ljekarsku uputnicu, čime smo za 25 odsto uskraćeni za ugovoreni novac kod Fonda zdravstva RS. Smatramo da je uzrok smanjeni obuhvat ljekarskih dijagnoza, što je opet regulisano Pravilnikom Fonda, na osnovu kojih se pacijenti usmjeravaju u našu bolnicu – kazao je Brdar.

Napominje da nemaju poteškoća u naplati realizovanih poslova od Fonda ali da je njihov krajnji cilj dovođenje u istu ravan vrijednost usluga sa potpisanim ugovorom.

Takođe, struktura pacijenata se mijenja i ovdje sve više dolaze osobe iz zemlje i svijeta na oporavak i liječenje o vlastitom trošku. Povećano je interesovanje rekreativaca za Mlječanicu, što je podstaklo rukovodstvo ove ustanove na izradu koncepta samoodrživosti. Krajnji cilj je pretvaranje ovog kompleksa sa 140 dunuma vlastitog zemljišta u turistički, rekreativni i sportski centar regije. Osim smještajnih kapaciteta to podrazumijeva specijalističke ljekarske ordinacije, kongresnu dvoranu, tursko kupatilo, saune, ugostiteljske objekte, uslužne delatnosti, vanjski bazen, potom sportske terene.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Izvjesno je da bismo investicijama približne vrednosti 12 miliona KM obezbijedili višestruko veću dobit, posebno komercijalnih usluga, koje su nam prošle godine donijele zaradu od milion KM – odlučan jed Brdar u namjeri da ukaže na potencijale Mlječanice, zaboravljenog dragulja prirode potkozarskog kraja.

Austrijanci otkrili izvore

Izdašne izvore sumporne vode su, po ljekovitim svojstvima, prvi prepoznali Austrijanci. Oni su 1888. ovdje izgradili kupališta. Tek stotinu godina poslije, 1987, u Mlječanici je izgrađena sadašnja bolnica.

Klizišta na putu

Put do Mlječanice godinama je zapušten a klizišta su ugrozila nekoliko dionica, gdje je vožnja rizična.

– Sada su ovdje najvažnije investicije koje zagovara menadžment bolnice. To bi promijenilo život cijelog kraja, preporodilo Knešpolje, a seoskim domaćinstvima, kao i cijeloj dubičkoj opštini, dalo novu razvojnu šansu – smatra Dušan Drljić, načelnik opštinskog Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Srpskainfo