Gradonačelnica Supetre, mjesta na Braču, Ivana Marković podigla je prašinu kada je odlučila da zabrani održavanje Torcida kupa nakon što je napadnuta grupa mladih sezonskih radnika zato što se sumnjalo da su iz Srbije.

Napadači su pretukli radnike, među kojima je bila i jedna djevojka, a frakturu nosne kosti dobio je i supretarski vatrogasac, koji se suprotstavio napadačima.

Gradonačelnica je najprije ukinula finansiranje Torcida kupa, a potom i zabranila njegovo održavanje na gradskim terenima. Vjeruje se da su upravo pripadnici Torcide, poslije održavanja tog Kupa, u noći sa subote na nedjelju, napali sezonce u Supetru.

Ona je svoju odluku obrazložila na Fejsbuku, uz komentar da je takvo ponašanje “jednostavno neprihvatljivo”.

– Ispred Grada Supetra i u svoje lično ime oštro osuđujem napad koji se dogodio u našem Gradu gdje su stradala četiri mladića i jedna djevojka, od kojih je i jedan naš Supetranin. Svaki čin nasilja, ikada, igdje i prema bilo kome jednostavno je neprihvatljiv, a pogotovo da se ovako nešto dogodi jer neko pripada drugoj nacionalnosti ili govori nekim drugim jezikom – poručila je Marković.

Ona je u intervjuu za Index otkrila da da joj ljudi iz cijele Hrvatske šalju podršku, kao i da su njeni sugrađani šokirani incidentom koji se dogodio u njihovom gradu.

Ko je gradonačelnica Ivana Marković?

Markovićeva je postala gradonačelnica Supetra 2013. godine, a u žiži interesovanja javnosti došla je nedavno zbog odluke da grad neće da finansira komemoraciju u Blajburgu.

– Grad Supetar nije u mogućnosti da odvoji sredstva za vaše projekte, jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja ostrva Brača od nacističke i fašističke okupacije, gdje su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo od fašističkog terora – navedeno je tada u njenom saopštenju.

Markovićeva je imala 34 godine kada je postala gradonačelnica. Od 13. godine je pomagala svom ocu trgovcu i to ju je, kako kaže, naučilo da jedino rad, rješavanje problema i komuniciranje donose rezultate.

– Preuzimanje odgovornosti podrazumijeva donošenje lijepih, ali i manje prijatnih odluka. Srećna sam što imam odlične saradnike kojima je, kao i meni, cilj razvoj grada – rekla je ona.

Markovićeva je magistar ekonomije, a od 2006. godine do početka mandata radila je gradskom Komunalnom društvu kao rukovoditelj finansija. Ona je sada u svom drugom mandatu, a prije dvije godine je pobijedila u prvom krugu izbora sa osvojenih 61 posto glasova.

Hrvatska javnost pamti njen sukob sa najvećim hotelijerom Marionom Dužićem oko vlasništva nad jednim putem, kao i njena izjava da on “neće štedjeti sredstva kako bi skinuo gradonačelnicu”. Dužić je jednom prilikom i priveden zbog napada na nju.

Supetar je poseban i po tome što ga gotovo popuno vode žene – osim gradonačelnice, to su predsjednica Gradskog veća, direktorka Komunalnog, šefica policije, direktorka biblioteke, direktorke dvije banke, Poreske uprave i dva hotela.

Srpskainfo