Udruženje Čast otadžbine ocijenilo je da je cilj nedavnog protesta Bošnjaka i pojedinaca iz srpskog naroda ispred zgrade Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u Sarajevu bio rušenje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i preuzimanje vlasti.

Ovo udruženje ističe da su na tom protestu zajedno bili funkcioneri PDP-a i SDS-a Draško Stanivuković i Dragan Mektić, ali i sarajevski glumac Emir Hadžihafizbegović.

– Mlađani Stanivuković došao je pred zgradu VSTS-a da sa Bošnjacima “gradi zajedničku državu, a da ne ruši entitete”. Izgleda da je u svojoj edukaciji preskočio neke razrede, pa je izgubio iz vida da je građanski rat počeo u BiH upravo zato što je Alija Izetbegović želio unitarnu BiH. Potkrao mu se podatak da je u tom ratu poginulo više od 23.000 Srba, boreći se protiv takve države – navode iz Časti otadžbine.

Iz Udruženja dodaju da je Stanivukoviću promaklo, jer mu to vjerovatno nisu rekli njegovi strani mentori, i to da je u Dejtonu stvorena državna zajednica, sastavljena od tri ravnopravna naroda i dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH.

– Pitamo se da li Stanivuković kreće u kampanju za gradonačelnika Banjaluke i predsjednika Republike Srpske iz Sarajeva kao “hrvatski” član Predsjedništva BiH Željko Komšić? – dodaje se u saopštenju.

Iz Udruženja navode da se protestima u Sarajevu pridružio i “visokoobrazovani i sveznajući ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić, koji je, dočekan aplauzom prisutnih, izjavio da “VSTS nema svrhu, da narodu treba pravda i sigurnost, da tonemo u bijedu i da želimo da se mirno borimo za uspostavljanje pravne države”.

– Kad čujemo ovu izjavu i kad znamo da taj čovjek poslije devet mjeseci od izbora bespravno obavlja dužnost ministra bezbjednosti BiH i sa istomišljenicima / ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom/ Šarovićem i /ministrom inostranih poslova Igorom/ Crnatkom sprječava formiranje novog saziva Savjeta ministara, svim Srbima mora biti jasno o kakvim je nekarakterima riječ, u kakvom je odnosu Mektić sa pravom i pravdom – ističu iz Časti otadžbine.

U saopštenju se podsjeća da je Šarović u vezi sa formiranjem novog saziva Savjeta ministara rekao da se “ušlo u proces koji traje i kojem se ne nazire kraj”, što upućuje na zaključak da izborni rezultati neće biti sprovedeni ili neće biti formirana vlast na nivou BiH po Izbornom zakonu.

– Poslije napuštanja funkcija oni moraju biti procesuirani za nanesenu političku i ekonomsku štetu Republici Srpskoj – smatra ovo udruženje.

U saopštenju se navodi da se zajedno sa srpskim “perjanicama”, sa željom da podrži proteste, našao i sarajevski glumac Hadžihafizbegović, koji je rekao da se međunarodna zajednica ponaša licemjerno i ne želi da “skine ovu ludačku košulju koju su stavili 1995”, kao i da je “nametnuto 10 kantona i tri predsjednika”.

– Vjerujemo mu da ne može prežaliti što su Srbi onemogućili stvaranje “džamahirije” na osnovu Alijine “Islamske deklaracije”. Ni Srbi nisu tražili Dejton, ali međunarodni ugovori se moraju poštovati i dosljedno sprovoditi, što ovdje nije slučaj – ističu iz Časti otadžbine.

Iz ovog udruženja pitaju otkud zajedno pobornici unitarne BiH i “satrapi” iz redova srpskog naroda i u kakvoj su korelaciji izjava Hadžihafizbegovića o Dejtonu kao ludačkoj košulji i Stanivukovićeva “o izgradnji zajedničke države, a da ne ruši entitete”?

– Između njih nema ideoloških razlika jer je njihov jedini cilj srušiti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednicu Srpske Željku Cvijanović, a onda i Republiku Srpsku – zaključuju iz Časti otadžbine.

Iz ovog udruženja podsjećaju da, budući da je Dejtonski mirovni sporazum znatno derogiran u odnosu na izvorni, traže napuštanje Dejtona i raspisivanje referenduma o nezavisnosti Republike Srpske.

SRNA/RTRS