Predstavljamo vam najbolje metode da odvratite vaše dete od neprestanog inaćenja.

arkazam i drskost su samo neki od problema koje imate sa svojim detetom? Odmah da vam kažemo, nemojte da se igrate igre nadmoći jer ćete izgubiti. Postoje drugi načini da dete dovedete u red.

Kao i kod svih problema, pa tako i u ovom reč “prevencija” zauzima glavno mesto. Da ne biste iz tih anđeoskih usta čuli sve i svašta, onda se pobrinite da se i vi detetu obraćate onako kako želite da se ono obraća vama. Kako ističu stručnjaci, naučite dete da koristi jezik koji želite da čujete od njega.

Da uvek koristi ljubazne fraze poput “hvala”, “molim”, “oprosti mi”, “izvini”. Pritom ne zaboravite da deca pretškolskog uzrasta najviše vole da imitiraju. U mere prevencije ubraja se i kontrola televizijskog sadržaja koje će vaše dete da gleda, sa kim će da se druži i slično, ali i naš rečnik pred detetom koji, doslono, matematički moramo meriti.

Porodica, Roditeljstvo, Svađa, Roditelj, Dete, Dečak, Sin, Stres, Učenje, Škola, Zlostavljanje, Nasilje, Glavobolja, Plakanje, Plač, Bol, Tantrum, Histerija, Obrazovanje, ocene

Foto-ilustracija: Profimedia

Kako da rešite problem?

Jedan od najboljih načina da vaše dete prestane sa ovakvim ponašanjem jeste da ga ignorišete. Koliko god bilo teško, pokušajte da mu date što manje značaja kada vam se tako obraća. Ako se ponašate kao da se ništa ne događa, dete gubi moć koju misli da ima nad vama. Tako, “igra” više nije zabavna jer nema reakcije sa vaše strane. Za naučnike je jako važno da se ne igrate igre nadmoći. Ako detetu odgovarate vriskom, dajete mu još više povoda da vam se tako obraća. Ako mu pak, pokažete da ga poštujete, učite ga da ono poštuje i vas.

Takođe, nemojte detetu uvoditi kazne pri ovakvom ponašanju jer ne postoje nikakvi dokazi koji podržavaju mišljenje da će vam se nakon toga obraćati sa više poštovanja.

(Telegraf.rs)