Gradska uprava Prijedora razmatra ponudu preduzeća „Prijedorputevi“ da sa domaćim kapacitetima gradi putnu infrastrukturu, stambene komplekse te proširi proizvodnju u Livnici u Ljubiji.

Početkom ove godine ponuda je stigla u Gradsku upravu, otkrio je na sjednici Skupštine grada odbornik iz Samostalnog kluba odbornika, Predrag Starčević. Tokom, rasprave o izvršenju budžeta za prošlu godinu, Stračević je zaključio da zbog umanjenja novca u gradskoj kasi od naknada za uređenja i korištenja građevinskog zemljišta, te manjeg broja izdatih građevinskih dozvola Prijedoru nedostaje investicija.

– Znam da je uvijek problem novac, ali na ruke gradonačelnika je došla samoinicijativna ponuda upućena od „Prijedorputeva“, gdje su se obratili kao zainteresovani investitori u tri oblasti – rekao je Stračević.

Dodao je da bi ove aktivnosti pokrenule razvoj grada.

– Često čujemo pitanje kako zadržati ljude koji odlaze. Samo dva načina su – da imaju posao i da je dobro plaćen. Treći ne postoji. Prema mojim informacijama, gradonačelnik nije preduzeo ništa. Možda griješim. Tražim da gradonačelnik kaže da li je stupio u kontakt sa ovim ponuđačima i šta se po tome uradilo – pitao je on.

Naveo je da ovoj ponudi treba posvetiti pažnju jer je u pitanju domaći investitor te da je bilo loših iskustava sa stranim investitorima.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Predrag Starčević

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da gradska uprava razmatra ovu ponudu „Prijedorputeva“.

– Čudne li koincidencije, pred moj polazak na Skupštinu dobio sam analitičke ocjene Odjeljenja i svih koji su učestvovali u procjeni dokumenta. Čestitam vam na procjeni i znanju kada stiže dokument do gradonačelnika i vrlo brzo ćemo se oko toga definisati – odgovorio je Đaković na pitanje Stračevića.

U ponudi koju su iz „Prijedorputeva“ dostavili gradskoj upravi naveli su da rješenje za razvoj infrastrukture vide u projektima koji bi se mogli finansirati dugoročno, a izvoditi kratkoročno, odnosno radovi bi bili izvođeni u periodu do tri godine, a grad bi ih plaćao narednih 20 godina.

Predložili su da se kreditno zaduže kako bi održavali 225 kilometara gradskih i prigradskih puteva, a da grad Prijedor plaća narednih 20 godina mjesečnu ratu kredita.

– Iako je razumljivo da je ovako nešto malo neobično i na prvu malo teže shvatljivo, matematika je vrlo jednostavna, Grad godišnje troši oko 2,5 miliona KM na održavanje, što je za 20 godina 50 miliona KM. Godišnje investira oko dva miliona KM za puteve, što je za 20 godina 40 miliona KM. Gradu može da ostane oko milion do milion i po maraka prostora za druge investicije i smanjuje godišnje kreditno zaduženje – izračunali su u „Prijedorputevima”.

Navode da su zainteresovani da samostalno ili sa lokalnom zajednicom grade stambene komplekse površine od 10.000 do 20.000 metara kvadratnih. Tvrde da bi tako omogućili jeftiniju gradnju i niže cijene stanova za mlade ljude ili bračne parove.

Treća oblast je unapređenje rada Livnice u Ljubiji koja je u sastavu Fortis grupe, čiji su dio i „Prijedorputevi”.

– Za potrebe proširenja proizvodnje i investiranje u novu opremu potrebna nam je nova hala površine oko 3.000 metara kvadratnih sa mogućnošću zaposlenja novih 50-70 radnika. Tražimo da se Grad uključi u obezbjeđenje zemljišta i urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju takvog objekta – naveli su iz „Prijedorputeva”.

Traže podršku za domaće investitore

Iz „Prijedorputeva” traže od gradske uprave da osigura program stimulacije domaće privrede sa ciljem otvaranja novih radnih mjesta na određen vremenski period.

– Opšti interes bi se ogledao u nadoknadama i porezima na plate, opštu potrošnju i ostanaku ljudi na ovim prostorima – tvrde iz ovog preduzeća.

Navode da bi na pripremi projekata bile uključene sve projektantske kuće na teritoriji grada te bi imale posla za par godina.

Srpskainfo