Bez obzira na političku defanzivu u kojoj se nalazi nakon posljednjih izbora, Demokratski narodni savez ne odustaje od pokušaja da kontroliše razne sfere društva u Republici Srpskoj, a trenutno im je glavna ambicija da ostvare uticaj u vrhu bh. pravosuđa, navodi topportal.info.

Naime, Visoki sudski i tužilački savjet BiH uskoro bi trebalo da dobije novog člana iz reda advokata, na period od četiri godine.

Postupkom žrijebanja utvrđeno je da će Advokatska komora Republike Srpske izabrati predstavnika koji mora da ispuni rodni i nacionalni kriterijum, odnosno da bude žena iz kategorije “ostalih”, u smislu etničke pripadnosti.

Kako ovaj portal saznaje iz izvora bliskih DNS-u, ova stranka tu je prepoznala svoju šansu.

Prema izvorima iz DNS-a, iz ove stranke namjeravaju lobirati da u VSTS uđe advokat iz Banjaluke Milica Cvijanović.

Cvijanovićeva je navodno kuma Vedrana Јarića, poznatog banjalučkog biznismena i direktora IT kompanije “Planet soft”, inače jednog od najuticajnijih članova DNS-a.

Milica Cvijanović je ugledni advokat, od 2004. u Banjaluci vodi porodičnu kancelariju “Advokati Cvijanović”, zajedno sa sinovima Branislavom i Vladimirom.

Prije advokatske karijere, decenijama je bila sudija banjalučkog Osnovnog suda, a firmu koju sada vodi sa sinovima još prije pola vijeka utemeljio je njen otac, takođe poznati advokat, pokojni Savo Kapisoda, Crnogorac sa Cetinja. Tako i Milica Cvijanović ima osnova za svrstavanje u “ostale”.

Plan DNS-a je da ima svog čovjeka u VSTS-u i utiče na izbor sudija i tužilaca u BiH.

Na taj način bili bi u mogućnosti da pruže ozbiljan otpor Miloradu Dodiku i SNSD-u, u predstojećim političkim duelima koje očekuju, navodi izvor iz ove stranke.

Izvor: topportal.info.