Hitna sjednica Predstavničkog doma BiH koja je trebalo da se bavi “aktuelnim stanjem” u pravosuđu i eskalacijom migrantske krize, prekinuta je, a da nije usvojen ni dnevni red.

Nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske. Osim SNSD-a i Srpskog kluba, koji su mnogo ranije odlučili da sjednicama Doma neće prisustvovati dok se ne izabere novi Savjet ministara, na današnjoj se nije pojavio ni SDS-ov Mirko Šarović.

Situacija u pravosuđu, kažu inicijatori, aktuelna, a instant pripremljen materijal, bajat – mjesecima star.

“Skupljali” ga po internetu! U njemu ni riječi o posljednjim aferama – o video snimcima, gluvim sobama, tajnim sastancima sudija i tužilaca po ambasadama…

U sali niko od predstavnika pravosudne zajednice, što je mimo i poslovničke i poslaničke prakse za raspravu.

No, ipak se inicijatorima žurilo – toliko da je video –snimak velikokladuškog biznismena Nermina Aleševića, primat dobio i nad migrantskim haosom.

Čas i po trajala je rasprava o zakonitom i poslovničkom radu bh. parlamenta! A onda je predsjedavajuća presudila!

Glasanje o dnevnom redu pokazalo je ono što se još juče znalo – za bilo kakvo odlučivanje, nema entitetske većine iz Srpske.

– Ovo nije način na koji treba ovaj dom da radi. Znači, postoje pretpostavke koje se trebaju ispuniti. Ovakve sjednice nažalost pokazuju da se ne ostaje  ni na stanju kako jeste, nego idemo korak nazad – kaže Bojana Krišto,  predsjedvajuća Doma.

Glasanje o dnevnom redu bio je okidač da se oštrica kritike inicijatora usmjeri ka predsjedavajućoj Doma.

Prekršila je Krišto, kažu, Poslovnik o radu jer prema njihovom tumačenju o dnevnom redu se “ne glasa”.

– Ovdje je provedeno jedno pravno nasilje. Predsjedavajuća je na glasanje stavila glasanje o dnevnom redu, o čemu se ne glasa – ističe Damir Arnaut iz SBB.

Utrkivali su se inicijatori hitne sjednice da ponove ovakvo tumačenje poslovnika.

Uz politikanske tvrdnje o odbrani interesa “države i građana”, o višemjesečnom plaćenom neradu, a niko se plata još odrekao nije!

Najglasniji svojim “esperanto” ministar-poslanik Dragan Mektić, koji opet spominje ulicu.

– Moramo u interesu građana da radimo. Јa sam rekao danas na sjednici, da počnemo da radimo ako nećemo da dozvolimo građanima da stvar uzimaju u svoje ruke na ulici i putem ulice. Ajmo probleme tih građana rješavati institucionalno – navodi Mektić.

No “institucionalno” se problema sa migrantima bh. građana, niko ni rječju dotakao nije. Ministar Mektić od govornice pobjegao, čim su novinari migrante spomenuli.

Uvidom i u Poslovnik o radu Doma uvjerili smo se da “kršenja” nije bilo. Uz predložene a neusvojene izmjene o skidanju sa dnevnog reda tačke o pravosuđu, na volju predsjedavajućoj ostavio je mogućnost izbora glasanja.

Kako god, u projektovanoj sarajevskoj matrici, ni poslanici SDA nisu propustili priliku da za nerad zakonodavne vlasti optuže SNSD i njihove partnere.

– Јa sam rekao predsjedavajućoj da je u obavezi da saziva Dom da vidimo koji su to poslanici koji ne dolaze, koje su to političke stranke koje opstruiraju ovaj Dom – kaže Adil Osmanović (SDA).

U permutaciji krivice, međutim, “zaboravio” je Osmanović na stranačko “ribarenje” u politici, zatezanje i popuštanje konopca i sve “inpute zapadnih prijatelja”, kako je u više navrata, priznao njihov lider.

No dok su motivacioni govornici bez efekata, opsjedali mikrofone, Srpski i Klub SNSD-a zasjedao je u svojim prostorijama!

I krojio amandmane na zakone o Sudu, Tužilaštvu, VSTS-u…

Biće spremni za parlamentarnu proceduru, kažu, kada “blokatori” poštovanja izbornih rezultata, Ustava i zakona, sa blokadama prestanu.

– Mi smo od prvog dana u potpunoj funkciji s ciljem da se konstituišu zajednički organi ali isto tako smo u potpunoj funkciji da spriječimo nelegitmno predstavljanje na nivou zajedničkih ogana – kategoričan je SNSD-ov Staša Košarac.

Iz sarajevske percepcije zakazana pa prekinuta sjednica “korak je naprijed”.

Iz stvarne, ako i bude nastavljena, vjerovatno neće postići konkretne odluke i poteze.

Kao što o istim problemima nisu ni brojne slične sarajevske sjednice Savjeta ministara ili koordinacionih timova.

RTRS