Istoričar Aleksandar Raković povodom usvojenog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovesti u Crnoj Gori, smatra da će od SPC prvo biti oduzet Cetnjiski manastir.

Povodom nedavno usvojenog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovesti u Crnoj Gori, koji predviđa da država preuzme vlasništvo nad imovinom Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, istoričar Aleksandar Raković kaže da manastir Ostrog neće biti prvi na udaru, već će vjerovatno Cetinjski manastir, jer se, kaže, nalazi u neprijateljskom okruženju.

Raković je za današnju “Politiku” rekao da će fizičkom silom upasti u Ostrog kada im se ukaže prilika.

– Neće Ostrog biti prvi na udaru. Vjerovatno će najprije zauzeti Cetinjski manastir jer se nalazi u nerijateljskom okruženju. Cetinjski manastir je i sjedište mitropolije i Bogoslovije i u njemu se nalazi najveća arhivska građa SPC u Crnoj Gori, koja u potpunosti potvrđuje srpski identitet Crne Gore, odnosno, da je to istorijska država srpskog naroda, a ne novostvorene crnogorske nacije nastale 1945 – objašnjava Raković.

Namjera crnogorskih vlasti je da istjera SPC iz Crne Gore, kaže Raković.

– Napad na SPC će uslijediti ove godine povodom 800 godina autokefalnosti SPC -smatra Raković i dodaje da će predloženi zakon biti usvojen na jesen.

– A, kada ga usvoje, onda će ga primijeniti – naveo je Raković, koji smatra da zato otpor treba pružiti sada, prije nego što usvoje zakon.

Raković kaže i da najviše nade u otpor ovom zakonu polaže u vladiku Јoanikija, episkopa budimljansko-nikšićog.

Tanjug