Žrtve logora Gospić – Jadovno – Pag ne smiju nikada da budu zaboravljene. Poruka je to potomaka i poštovoca 38 hiljada Srba, mučki ubijenih u kompleksu ustaškog logora smrti prije 78 godina.

Udruženje “Јadovno 1941” iz Banjaluke, desetu godinu zaredom, organizator je molitvenog okupljanja sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Nakon parastosa, hodočasnici iz Republike Srpske, Srbije, Hrvatske i Slovenije uputili su se mučeničkom stazom jadovničkom, dugom 7,5 kilometara do mjesta logora Јadovno. Tamo su 2012. postavili prvi od osam zajedničkih Časnih krstova jadovničkim i paškim Novomučenicima.

Molitveno sabranje na Velebitu odobrila je policijska stanica Gospić, čiji su pripadnici obezbjeđivali skup. U kompleksu logora smrti Gospić-Јadovno-Pag u Drugom svjetskom ratu za 132 dana ubijeno je više od 40 hiljada ljudi.

U Metajni, na ostrvu Pag, otvoren je prvi logor za žene i djecu u Drugom svjetskom ratu. Većina logoraša je udavljena u akvatorijumu ostrva Paga, rta Slana, daleko od očiju javnosti. Ta lokacija je 60-ih godina prošlog vijeka proglašena za spomen – područje.

Izvor: ATV