Niko ko je udarao na crkve nije prošao dobro, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. On je komentarisao namjeru vlade Crne Gore da donošenjem zakona o slobodi vjeroispovesti prisvoji imovinu Srpske pravoslavne crkve.

– Ovo je posljedica toga što Crna Gora, u želji da pokaže crnogorsku državnost, negira srpstvo – rekao je Dačić za “Kurir”.

On je podsjetio da se predsjednik Aleksandar Vučić na veoma pristojan način obratio sa željom da se izbjegnu mogući problemi u našim odnosima.

– Ne mogu da vjerujem da će neko poslati policiju da zauzme Ostrog. Ne mogu da vjerujem da će neki policajac da se ponaša kao komunisti 1945. da osvajaju crkvu – kazao je Dačić.

U Crnoj Gori, navodi, živi više od 30 odsto ljudi koji se izjašnjavaju kao Srbi i koji vjekovima žive tamo.

– Kad je Makedonija priznala Kosovo rekli su da to moraju da urade, jer tamo živi 30 odsto Albanaca. U Crnoj Gori živi 30 odsto Srba pa su opet priznali Kosovo. Šta to znači ? Kako god da okreneš samo da Srbi budu na šteti – rekao je Dačić.

Srba, dodaje, ima sedam ili osam odsto u državnoj administraciji u Crnoj Gori, a 30 odsto građana.

Kako kaže, Crna Gora ga interesuje sa aspekta prava Srba koji žive u toj zemlji.

– A da li će da budu posebna država ili ne, to je drugo pitanje. Uostalom, Srbija i Crna Gora su imale više različitih državnih formi u kojima su živjele – kaže Dačić.

On dodaje i da je daleko od toga da kaže da Crnogorci nemaju pravo da se izjašnjavaju kao Crnogorci, ali da to izjašnjavanje nikad u istoriji nije značilo međusobno sukobljavanje i ratovanje.

– Ne vejrujem da u Crnoj Gori običan narod ima želju da se svađa sa Srbima – zaključio je Dačić.

RTRS