Naslovna LJUBAV I SEX Kada čujete šta sve seks radi vašem organizmu, poželećete da ga imate...

Kada čujete šta sve seks radi vašem organizmu, poželećete da ga imate svaki dan

Osećate se slomljeno i u bolovima? To nije razlog da nemate seks.

Žudite za seksom nakon burne noći u provodu? Ukoliko je tako, onda nemate nikakav razlog da se malo ne zabavite.

Iako vas boli glava i imate osećaj da su vam usta stalno suva, jutarnji seks može da deluje na vas kao lek. Prema rečima naučnika, seks može da vam ublaži simptome mamurluka, ali i bolove koje imate u telu.

Trljanje očiju, umor glavobolja

Seks može da vam pomogne kod glavobolje. Foto: Profimedia

Razlog tome je što seks puni telo endorfinom, hormonom koji deluje kao prirodni “ubica” bola, a orgazmi proizvode neurohemikalije.

Serotonin poboljšava raspoloženje i san, dopamin reguliše zadovoljenje u mozgu i sistem nagrade, dok oksitocin poznat kao hormon ljubavi pomaže u ublažavanju bola.

Pojačano lučenje hormona kog muškaraca i žena tokom predigre puni telo korisnim nutritijentima nakon neprospavane ili pijane noći. Kod muškaraca alkohol smanjuje dozu testosterona u telu, pa oni žude za ljubavi kako bi nadoknadili te hormone u telu. Ukoliko vas ovog jutra boli celo telo, seks može da bude od velike koristi. Seksualno uzbuđenje olakšava osećaj bola i toleranciju na njega. Što više seksa imate to bolje.

Ne samo da je seks odličan za ublažavanje mamurluka, odličan je za vaše celokupno zdravlje. Kod žena, seks ublažava probleme sa bešikom i smanjuje rizik od srčanog napada. Za muškarce, više seksa znači manji rizik od raka prostate i jači imunitet. Pored svega toga, naučnici ističu da je u seksu ključ za dobar san. Naročito je veći procenat muškaraca koji prijavljuju da bolje spavaju od kako redovno imaju seks sa partnerkom.

(Telegraf.rs)