Penzionisani major ratnog vazduhoplovstva Vojske Republike Srpske Radivoje Јević izjavio je, na suđenju generalu Atifu Dudakoviću i 15-orici pripadnika Petog korpusa, da je ofanziva tzv. Armije BiH na zapadnokrajiške opštine u jesen 95-te počela iz Bihaća, koji je bio zaštićena zona UN-a.

Svjedočio je i o smrti svoga brata u selu Revenik kod Bosanskog Petrovca. Odbrana optuženih tvrdi da je njegov brat kao pripadnik Vojske Republike Srpske stradao u borbenim dejstvima, dok svjedočenje Milorada Mrđe ukazuje suprotno, da je ubijen ispred porodične kuće.

Demobilisani pripadnik VRS Milorad Mrđa svjedočio je kako se nakon kraha linija odbrane na grahovskom ratištu 13.septembra, sa saborcima probijao ka Grmeču i Sanskom Mostu. Zaobišli su Bosanski Petrovac u kojem je već bio 5-ti Korpus, prolazili su kroz popaljena sela koja su već napustili Srbi u strahu od Dudakovićeve vojske.

– Nailazimo na selo Revenik. Tu smo naišli na kuću Dmitra Јevića , kojeg sam poznavao od prije rata, bio je vozač autobusa koji nas je vozio. Čovjek je bio pred kućom, imao je ranu na od vatrenoh oružja leđima, licem okrenut zemlji – svjedočio je Mrđa.

U povlačenju vojske i naroda pred 5-im Korpusom, Mrđa se sreo sa Radivojem Јevićem koji iz baze u Mahovljanima poslat da sakupi rasutu vojsku. Saopštio mu je bolnu vijest o smrti brata. Ipak nada da je živ tinjala je sve do kraja 1995.godine.

– U decembru 1995.godine u Novom Gradu bila su izložena tijela mrtvih Srba koja su prethodno bila razmjenjena sa protivničkom stranom. Prepoznao sam brata Dmitra Јevića, bio je u civilnim pantalonama,košulji i nekakvom maskirnom prsluku – istakao je Radivoje Јević, brat ubijenog Dmitra Јevića.

Јević je rekao da mu je drugi brat Nedeljko ubijen na bihaćčkom ratištu kao vozač saniteta, a tvrdnja da je operacija Sana 95 pokrenuta iz zaštićene zone UN-a tj. Bihaća izazvala je glasno negodovanje optuženih i njihovih advokata.

Dudaković i ostali optuženi su za zločine nad Srbima u četiri zapadnokrajiške opštine u jesen 1995.Tokom udruženog zločinačkog poduhvata ubijeno je više od 300 mahom starijih srpskih civila,k ao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni, zapaljeno i uništeno 38 pravoslavnih crkava i manastira.

Dio optužnice odnosi se na ratne zločine nad Bošnjacima koji su bili lojalni Fikretu Abdiću.

RTRS