БУДИМПЕШТА, 18. ЈУНА /СРНА/ - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и премијер Мађарске Виктор Орбан након састанка у Будимпешти.

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da njegova zemlja poštuje BiH, ali da želi zvanične odnose i jačanje saradnje sa Republikom Srpskom.

– Mi poštujemo identitet Republike Srpske. Donijećemo akcioni plan koji će se odnositi i na politička i na ekonomska pitanja, kao i na saradnju u oblasti obrazovanja i kulture sa Republikom Srpskom – rekao je Orban srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na početku radnog ručka upriličenom u njegovu čast.

Orban je naglasio da želi da što prije počne saradnja Mađarske i Republike Srpske.

– Želim da počnemo tu saradnju i iz ličnih potreba, jer Vas, gospodine Dodik, poštujem lično. U Mađarskoj uživate ozbiljan respekt. Vi ste čovjek koji je spreman da se založi za svoju zajednicu. Kritike protiv Vas su priznanje i ništa drugo. U perspektivi vidim mnogo dodirnih tačaka među nama – istakao je Orban.

Dodik je naglasio da uvažava Orbana i Mađarsku sa kojom želi uspostavljanje saradnje.

– Hvala Vam na razumijevanju. Hvala Vam na pomoći Srpskoj zajednici u Mađarskoj. U svemu ovome važan je i dobar odnos Mađarske i Srbije. Želimo Mađarskoj, na čelu sa Vama, napredak u svakom pogledu i radujem se našoj saradnji – istakao je Dodik.

Prije radnog ručka održan je sastanak Dodika i Orbana u četiri oka koji je trajao više od sat vremena.

Nakon radnog ručka predviđena je konferencija za novinare Dodika i Orbana.

Ispred Orbanove rezidencije u Budimpešti jutros je priređen svečani doček u čast srpskog člana Predsjedništva BiH. Dodik i Orban su potom u srdačnom razgovoru prošetali dvorištem rezidencije.

SRNA/Srpskainfo