Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković otvorili su danas u prijedorskom naselju Urije dječije igralište na lokaciji bivše zelene pijace.
Rešićeva je podsjetila da je ovo igralište rezultat projekta kojim se prijedorsko udruženje “Sirijus” prijavilo ovom ministarstvu prije tri-četiri godine.

“Od tada svake godine poklanjamo po jedno igralište u gradu Prijedoru i po jedno u nekoj izrazito nerazvijenoj sredini”, rekla je Rešićeva novinarima u Prijedoru.

Ona je navela da su, osim Prijedora, igrališta putem ovog projekta do sada dobili LJubija i Oštra Luka, te da je u toku konkurs za izbor naredne lokacije.

“Ideja je da se ovdje stavi dodatno podloga da bi bilo bezbjednije za djecu i da još jedno ruralno područje dobije igralište jer možda nisu kadrovski osposobljeni da apliciraju za projekte”, dodala je Rešićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo godišnje za te projekte izdvaja oko 10.000 KM.

“Vjerujem da ćemo i u narednom periodu toliko izdvajati jer ovo je odlična ideja mladih ljudi koji zajedno sa kolegama iz drugih lokalnih zajednica ostave nešto najmlađima”, rekla je Rešićeva.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je grad odredio lokaciju i dodijelio zemljište kad se Ministarstvo pojavilo sa ovim projektom.

“Dobro je to što je prostor natkriven, pa se može koristiti u raznim vremenskim prilikama, a pogotovo što se može obezbijediti da djeca ne izlaze na cestu”, naglasio je Đaković.

On je naveo da grad nastoji da raspoređuje ovakva igrališta po gradskim i prigradskim naseljima i da se o tome razmišlja i u većim seoskim sredinama.

Foto: prijedorgrad

Video:Kozarski