Tokom velikih vrućina poželjno je što više se zadržavati u zatvorenim rashlađenim, klimatizovanim prostorima.

Ako kod kuće ili na poslu nemate klimu, prošetajte do obližnjih klimatizovanih prostora poput biblioteka, trgovina ili kina, jer boravak u njima već kroz sat ili dva smanjuje mogućnost razvoja zdravstvenih poremećaja, savjetuju iz Zavoda za javno zdravlje FBiH.

– Preporuča se dobro provjetriti automobile prije ulaska, jer u je njima temperatura oko 70 stepeni, ako su na suncu. Čak i ako imate klimu, provjetirite automobil prije nego što uđete u njega, zbog po zdravlje opasnih isparavanja plastike i uređaja u automobilu. Nikad ne ostavljajte putnike u parkiranom autu, naročito djecu i starije osobe – kažu u ZZJZ FBiH i objašnjavaju da, tokom vrućina, uzimanje protivupalnih lijekova i antibiotika, te korištenje parfema i dezodoransa, može izazvati reakcije na koži ili očima koje umanjuju djelotvornost zaštitnih mjera, te izazvati stvaranje crvenila i kod nižih nivoa UV zračenja.

– Tokom prvog izlaganja suncu preporučuje se krema s visokim zaštitinim faktorom 30 i više. Da bi ostala djelotvorna, treba je na tijelo nanositi svaka dva sata, a postupak ponovite i nakon kupanja koje će je djelimično isprati. Ne treba zaboraviti da sunčevi zraci prodiru i kroz oblake, pa se i tada treba zaštititi – kažu u ovom zavodu.

Srpskainfo