Ministri poljoprivrede Republike Srpske i Srbije potpisali su u Beogradu Memorandum o izgradnji mreže protivgradnih stanica. Izgradnju će finansirati Vlada Srbije. Realizacija projekta omogućiće bolju protivgradnu zaštitu za poljoprivredne proizvođače u Podrinju, pogotovo u zapadnom dijelu Srbije, koji je u protekloj deceniji najčešće bio izložen gradonosnim oblacima.

Zahvaljujući realizaciji zajedničkog projekta automatske protivgradne zaštite, poljoprivrednici u slivu rijeke Drine narednih godina s manje strepnje gledaće u oblačno nebo. Biće izgrađeno 25 automatskih protivgradnih stanica i 10 antenskih komunikacionih stubova.

– Radi se u stvari o 25 lokacija za automatske protivgradne stanice, koje će biti postavljene na teritoriji 10 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, od Zvornika do Rudog. Mi smo već i odredili te lokacije, jer se radi uglavnom o zemljištu koje je vlasništvo Šuma Republike Srpske. Neće biti problema nekakve pravne prirode oko prenosa vlasništva, i odredili smo lokacije za te komunikacione stubove, jer se radi o automatskim sistemima bez ljudskih posada – kaže Pašalić.

Očekuje se da će nekoliko lansera biti instalirano do kraja godine, a ove stanice biće dio protivgradnog sistema Republike Srpske, koji se sastoji od 300 automatskih stanica i dva radara.

– Procijenjeni troškovi su negdje od 700.000 do 800.000 evra i finansiraće se iz budžeta Republike Srbije. Daćemo sve od sebe da to bude za sljedeću godinu u funkciji, ukoliko budemo mogli da završimo sve procedure tako brzo – istakao je Nedimović.

Od planiranog sistema protivgradne zaštite imaće koristi poljoprivrednici s obje strane Drine, ističu resorni ministri. Oni su razgovarali i o problemima u vezi sa eksploatacijom šljunka na rijeci Drini, na mjestima gdje granica nije usaglašena sa samim tokom rijeke.