Tužilaštvo BiH naredilo je istragu protiv suspendovanog inspektora SIPA Marka Pandže i biznismena Nermina Aleševića, zbog primanja i davanja dara, a protiv Aleševića i za neovlašćeno prisluškivanje i tonsko snimanje u slučaju “Potkivanje”.

Formiran je i predmet, u kojem će biti ispitani motivi pritisaka na pravosuđe BiH.

Afera “Potkivanje” izazvala je buru i na početku trodnevnog zasjedanja VSTS-a. Slučaj “Potkivanje” ili možda slučaj “Pakovanje”, kako se sve glasnije i jasnije može čuti u javnosti!

Dok istražni organi rade – stručna i “nestručna” javnost se utrkuje u ocjenama i procjenama! I mada je prvostepena disciplinska komisija odlučila, a drugostepena odluku potvrdila, kako nema odgovornosti predsjednika Savjeta Milana Tegeltije, članovi Savjeta po nacionalnom šavu podijeljeni, o odgovornosti su burno raspravljali.

A ne tako davno – bili su jedinstveni u podršci Tegeltiji i istražiocima da posao što prije okončaju. No, četvoro Bošnjaka – eto “predomislilo” se. Najglasniji – sudija sa fotografije o tajnim sjedeljkama u američkoj ambasadi – Goran Nezirović. Pod plaštom narušenog integriteta i kredibiliteta Savjeta tražio je ostavku rukovodstva – predsjednika Tegeltije i potpredsjednica Јadranke Lokmić Misirača i Ružuce Јukić.

– To je pitanje elementarne, moralne odgovornosti, civilizacijski standard da rukovodstvo ove institucije podnese ostavku i odstupi iz članstva u instituciji – kaže Nezirović.

Bio je, tvrdi, spreman i na kolektivnu ostavku Savjeta, ako baš “mora”. Ali to bi, kaže, ugrozilo funkcionisanje pravosuđa. Imao je Nezirović i konkretne ideje i planove kako da se njegov prijedlog u djelo sprovede. No, nedostajali su mu samo “sitnice” – traženi argumenti za odgovornost rukovodstva Savjeta. Ili bar za pojedinačnu “krivicu”.

– Mi odgovornost za rad ove institucije snosimo jedan od petnaest i prihvatam da svi zajedno damo ostavku i ako se to desi ja ću progovoriti, a onda ću imati svašta reći. Ako ja treba da podnesem ostavku zato što dva portala to pišu i sporadično treći prenosi, ne pada mi na pamet – kategorična je Јadranka Lokmić Misirača, potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Јukićeva i konkretnija! Ako neko treba da podnese ostavku zbog “moralne odgovornosti i civilizacijskih standarda” onda je to upravo vodeći “moralista” Nezirović.

– Kolega je zaposlio svoju kćerku bez konkursa u kantonalni sud, ima dugove za komunalne usluge negdje 14.000 KM, ne mogu tačno da kažam, a ima, čini mi se i 12 otvorenih predmeta. Dakle, ako principijelno razgovaramo o svim stvarima, onda moramo da znamo da to nije principijelno – rekla je Јukićeva.

“Neprincipijelnim” i nemoralnim mogli bi se ocijeniti i “kružoci” bošnjačkih članova Savjeta, predvođeni Nezirovićem, koji su prethodno hvalospjeve pisali stranim ambasadama i međunarodnim zvaničnicima ponizno se izvinjavajući zbog ovdašnjih kritika o pritiscima na bh. pravosuđe.

Podjelu po nacionalnom šavu, kritikovala je Monika Mijić, član VSTS.

– Ovo je prvi put da su se određeni članovi Savjeta udružili i dali zajedničko saopštenje i ono što jeste činjenica, je da je riječ samo o bošnjačkim članovima. Interesantno da kolege nisu kontaktirale mene i pitale da li i ja želim da se pridružim – rekla je Mijićeva.

Desilo se slučajno, nemušto se pravdao pred novinarima jedan od potpisnika pisma podrške ambasadorima, Selim Karamehić.

– Nas četvoro je taj dan bilo prisutno u zgradi Savjeta, imali smo određene sastanke, sjeli smo i razgovarali na tu temu – istakao je Karamehić.

U BiH ni kiša slučajno ne pada, spremni su da kažu bolje upućeni. “Slučajno” nije eskalirala ni navodna afera “Potkivanje” i to baš sada, kaže Tegeltija.

– Kada se stvari razjasne stvoriće se jedna malo drugačija slika, a stvar će se razjasniti, to je sasvim sigurno. Onda će se vidjeti da se desilo suprotno od toga da je Savjet narušio svoj ugled. Neko drugi ko nije dio ovog savjeta radi smišljeno, orkestrirano i tendenciozno na preuzimanju kontrole nad pravosuđem – ističe Tegeltija.

“Neko drugi”, a ne ovi članovi Savjeta, instalisali su u pravosudni kompleks gumene ili gluve sobe ponavlja Јukićeva.

– Ovdje se radi o istragama, o sudskim procesima, gdje su stranci pokušavali uticati na naše nosioce pravosuđa. Јasno vam je da ja ne mogu izaći u javnost sa ovakvom pričom, a da nemam dokaze 100 odsto, jer bi vjerovatno nestala sa zemlje – naglasila je Јukićeva.

Ko su bili sve posjetioci “gluvih soba” Јukićeva ne otkriva. Dokaze će, kaže, podastrijeti istražnim organima. No, već “na prvu” čim su najpozvaniji, oni u Tužilaštvu BiH, saopštili kako će “pomno istražiti” motive i razloge destabilizacije pravosudnog sistema, orkestrirano su reagovali najglasniji sarajevski portali.

Oni od kojih je sve počelo i oni drugi koji su po uhodanom šablonu od zareza do zareza, takve vijesti bombastično prenosili. Uvodi se cenzura, vraća “delikt mišljenja” “erdoganizacija” pravosuđa, već vrište novi naslovi.

Simptomatično, odmah se saopštenjem oglasila Američka ambasada. Sloboda štampe i istraživačko novinarstvo, kažu, igraju važnu ulogu u odbrani javnog interesa u demokratiji. No, zaboravljaju da naglase kako demokratija, ipak, počiva na dokazima.

RTRS