U nastavku 24. sjednice Skupštine grada Prijedora, skupštinska većina je izglasala da članovi Stalnih radnih tijela u Skupštini grada Prijedora koji dolaze iz DNS budu zamijenjeni članovima iz drugih političkih partija.

Odluka o izmjeni rješenja o imenovanju članova u Savjetima, Odborima i Komisijama koje rade u okviru Skupštine grada Prijedora, usvojena je sa 19 glasova za, dok je devet bilo protiv.

Odbornici DNS, poručili su da nije uredu što je u obrazloženju ove odluke navedeno da članovi ovih Savjeta, Odbora i Komisija nisu dolazili na sastanke i nisu dobro radili svoj posao.

– Ovdje se ne radi o tome da neko nije radio svoj posao, već o političkoj čistki – istakla je odbornica DNS, Olivera Brdar-Mirković.

Njen stranački kolega, Igor Javorić takođe je poručio da razlog smjene nije nezadovoljstvo radom članova, već smjena članova DNS.

Uz DNS, stala su tri odbornika SDS. Šefica Kluba odbornika SDS, Jovana Panić, predložila je da se tačke o smjeni članova stalnih radnih tijela povuku sa današnje sjednice.

-Razlozi za smjenu nisu uvjerljivi. Predlažem da nam predsjednici svih ovih tijela dostave izvještaje o svom radu i navedu koliko njihovi članovi prisustvuju sastancima, pa da nakon toga razmatramo ove tačke na sjednici- navela je Panićeva.

Međutim, njen prijedlog podržalo je samo devet odbornika, dok ih je 18 bilo protiv, a jedan suzdržan.

Odbornik DF Mirsad Duratović, upitao je kolege iz DNS zašto se ranije nisu sjetili pravila koja su propisana Poslovnikom.

– Sada ste se sjetili poslovnika. Ja sam rekao onda kada su formirana ova tijela da gradonačelnik mora da obavi razgovore sa svim političkim partijama pa da onda formira stalna radna tijela, ali on nije razgovarao sa Demokratskom frontom tada. Upozoravao sam tada da i Milenko Radivojac koji je bio predsjednik Savjeta za kulturu, nije odbornik, i da zato ne može da vrši tu funkciju- rekao je Duratović.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković izjavio je da može prihvatiti samo da umjesto smijenjenog Seada Jakupovića,  novi predsjednik Skupštine Ajdin Mešić preuzme funkciju predsjednika Savjeta za bezbjednost, jer mu to pripada po funkciji. Poručio je da obrazloženje za smjenu ostalih članova u radnim tijelima ne prihvata.

-Ovo je potpuno neistinito navedeno da ljudi nisu radili ovdje, ovdje je upitanju DNS i sklanjanje članova- rekao je Đaković.

Zanimljivo je da se i ovaj put lično obratio odborniku DF Mirsadu Duratoviću, kojeg očigledno smatra najodgovornijim za smjenu kadrova DNS.

– Duratoviću, evo prelama se, ali pravni akt traži istinu, i moraće se pred ostalim organiam navesti kada i šta ovi članovi nisu radili, ali vi ćete stajati iza neistine- poručio je Đaković.

Odbornik Samostalnog kluba, Predrag Starčević zaključio je da sastav stalnih radnih tijela u Skupštini grada Prijedora odražava zastupljenost partija u Skupštini.

-Sada su se stvari promijenile, DNS nema više 10 već šest odbornika, i ne znam čemu tolika rasprava- istakao je Starčević.

DNS traži zaštitu Ministarstva uprave i lokalne samouprave?

Prethodno je usvojena Odluka o razrješenju vršioca dužnosti u Odboru za žalbe te je usvojena Odluka o ponovnom imenovanju vršioca dužnosti.

Odbornica DNS, Olivera Brdar-Mirković  podsjetila je odbornika da je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS predložilo Skupštini grada Prijedora da ne mijenja članove Odbora za žalbe.

-Ovo pitanje bilo je na Odboru za politiku Vlade RS i trebalo bi da se nađe na sjednici Vlade RS-poručila je Brdar-Mirković.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Šef Kluba SNSD, Dalibor Pavlović istako je da je Skupština grada Prijedora odbacila preporuku Ministarstva lokalne uprave i samouprave te dodao da ju je ovo ministarstvo “ekspresno” donijelo.

-Istekao je period od 90 dana na koliko su imenovani vršioci dužnosti i Skupština je radila u skladu sa zakonom. Ako ćemo se tužakati Ministarstvima, onda ćemo to i raditi, ali nemojte očekivati da će to biti jednostrano, već sa više strana- rekao je Pavlović.

Odbornik SNSD, Goran Velalula kazao je da se nigdje ne može naći informacija o tome da je pitanje smjene članova Odbora za žalbe u Skupštini grada Prijedora bilo tema o kojoj je govoreno na Odboru za politiku Vlade RS.

-Gdje da nađemo te informacije? Da li to neko odaje informacije koje ne bi smio- upitao je Velaula.

Inače, danas je čak treći nastavak maratonske 24. sjednice Skupštine grada Prijedora.

Odbornici bi trebalo da razmatraju i izvještaje o poslovanju javnih komunalnih preduzeća te ustanova kulture grada Prijedora.

Srpskainfo