Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu održana je prezentacija knjige “Crnogorski separatizam” autora dr Aleksandra Rakovića.

Na početku prezentacije, prisutnima se obratio Njegovo Preosveštenstvo Episkop-budimljansko-nikšićki g. Јoanikije, koji je rekao par riječ o autoru, o njegovoj knjizi i današnjoj krizi u Crnoj Gori.

– Čuo sam o promociji knjige i došao sam, ali mi događaji u Crnoj Gori ne omogućavaju da nešto pročitam ili se bavim nečim drugim, već jedino moram da se bavim odbranom srpkih hramova. Radujem se da se ljudi od talenta i znanja bave ovakvim temama, a od dr Rakovića sam i do sada mnogo naučio – rekao je episkop.

Potom su o životopisu autora i značju pomenute knjige govorili Branimir Nešić, urednik knjige i direktor IK Catena mundi, dr Čedomir Antić, profesor na Filozofskom fakultetu, dr Bogoljub Šijaković, profesor na Pravoslavnom Bogoslovskom Fakultetu u Beogradu, i autor, dr Aleksandar Raković.

Branimir Nešić smatra da je knjiga objavljena u presudnom momentu i pokazala da je problem separatizma u Crnoj Gori nije nastao u posljednjih nekoliko mjeseci  ili godina, već da je mnogo duži i dublji.

Prema riječima dr Čedomira Antića ova knjiga potvrđuje odluku separatističkih, izdajničkih crnogorskih vlasti da ukinu  istoriju sopstvenog naroda.

Profesor dr Bogoljub Šijaković je istakao da je ovo djelo “bolno” i da nas sve pogađa i uznemirava.

Prema riječima autora knjige dr Aleksandra Rakovića, zaključak ove knjige je da je uprkos strašnom šikaniranju, ponižavanju, omalovažavanju i diskriminaciji koju Srbi u Crnoj Gori trpe, većim čak nego na Kosmeti i u Hrvatskoj, duh srpstva u Crnoj Gori nesalomiv!

Izvor: Novosti/Radio Slovo ljubve