Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas izvještaj o godišnjem izvršenju Integralne strategije razvoja grada Prijedora 2014-2024. za 2018. godinu.
Šef Odsjeka za strateško planiranje, upravljanje projektima i razvojem grada Prijedora Zinajda Hošić rekla je da je realizacija strategije u 2018. godini dosta dobra jer je ostvareno 69 odsto planiranog, a kada se posmatra broj realizovanih projekata u odnosu na plan, ostvarenje je čak 80 odsto.

“U pogledu privlačenja eksternih izvora finansiranja učešće od 66 odsto eksternih sredstava ukazuje na zadovoljavajuće stanje”, navela je Hošićeva.

Odbornici su na današnjoj sjednici usvojili rješenja o izmjenama unutar stalnih radnih tijela Skupštine grada, uz obrazloženje da su nezadovoljni radom pojedinih članova stalnih radnih tijela koji neblagovremeno izvršavaju dužnost člana tog radnog tijela.

Bivši predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Olivera Brdar rekla je da je riječ o političkoj čistki jer su se izmjene odnosile, kako je navela, samo na kadrove DNS-a.

Sadašnji predsjednik komisije Dalibor Pavlović kaže da nije obavezujuće mišljenje Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske koje je pozvalo Skupštinu grada Prijedora da izmijeni, ukine ili poništi akta kojima je promijenjen sastav Komisije za izbor i imenovanje i Odbora za žalbe, budući da, prema ocjeni Ministarstva, Skupština grada nije ispoštovala odredbe Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave, odnosno Poslovnika Skupštine grada Prijedora.

Nije prihvaćen prijedlog Kluba odbornika SDS-a da radna tijela u kojima se prave izmjene najprije podnesu izvještaje o radu Skupštini grada, nakon čega bi odbornici imali uvid u rad svakog tijela pojedinačno.

“U suprotnom, pitam se kako na dnevnom redu nije i smjena Komisije za mlade čija sam i ja članica, a poznato je da smo se posljednji put sastali u februaru prošle godine”, rekla je šef Kluba odbornika SDS-a Jovana Panić, osim koje su u ovoj komisiji i Goran Velaula, Goran Predojević, Nebojša Savanović i Svetozar Vučkovac.

Odbačen je i prijedlog SDS-a da se uz imena članova svih radnih tijela dodaju stranke kojima pripadaju, budući da je i inicijalno u ovom sazivu to rađeno i bilo praksa.

Samostalni odbornik Predrag Starčević rekao je da je u Skupštini grada Prijedora došlo do prekompozicije i da je logično da dođe i do izmjena unutar radnih tijela.

“DNS je imao 10 odbornika, a sad ih ima šest i stoga je logično da nemaju isti kapacitet ni u radnim tijelima”, naglasio je Starčević.

U Odbor za žalbe grada Prijedora danas su na period od 90 dana imenovani Tatjana Zdjelar, Jovo Šebez i Miodrag Deretić, u Komisiju za propise imenovan je Milorad Zrnić umjesto Radmile Mirić, u Komisiju za budžet i finansije Rajka Miljuš umjesto Gorane Timarac Pačariz, u Komisiju za ekologiju i zaštitu čovjekove okoline Radenko Prerad umjesto LJiljane Despotović, u Odbor za zdravstvo i socijalnu zaštitu Marina Kurjakov umjesto Dragana Bojanovića.

U Savjet za sport imenovan je Pero Špadić umjesto Vlade Liščinskog, a Neđeljko Timarac umjesto Mladena Ivića. U Savjet za kulturu imenovana je Sanja Paspalj umjesto Milenka Radivojca, u Savjet za bezbjednost Ajdin Mešić umjesto Seada Jakupovića jer ta dužnost pripada predsjedniku Skupštine grada Prijedora, dok je u Odboru za društveni nadzor i predstavke Jakupović zamijenio Mešića.