Mitropolija crnogorsko-primorska poručila je da nije protiv donošenja novog zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, ali jeste protiv jednostranih aktivnosti crnogorskih vlasti o tom pitanju jer je predloženi akt usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve.

Iz Mitropolije je saopšteno da je bilo važno da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i Vlada o tom zakonu sprovedu najšire moguće konsultacije sa svim relevantnim subjektima, među kojim je SPC najvažnija, jer se akt u najvećoj mjeri na nju odnosi.

– On ne zna i nisu ga dobro savjetovali oni koji su ga slagali, pa on to ponovio, da crkva u Crnoj Gori, koju pogrešno naziva crnogorska pravoslavna crkva, nikad nije bila autokefalna, niti je ukinuta ukazom regenta Aleksandra Karađorđevića – navodi se u saopštenju povodom sinoćnjih tvrdnji Đukanovića na Televiziji N1.

Iz Mitropolije su naveli da je još manje tačan zaključak, koji Đukanović izvlači iz navodne autokefalnosti “crnogorske pravoslavne crkve” da je njena imovina bila državna.

U saopštenju se napominje da je u Srbiji, za razliku od Crne Gore, od kraja 19. vijeka postojala pravoslavna crkva koja je bila autokefalna tomosom dobijenim od Vaseljenske patrijaršije 1879. godine.

– Njena imovina nije u vlasništvu države bila ni tada, niti je to sada, iako neki ponavljaju neistinu da je crkvena imovina i u Srbiji u svojini države. To što su postojala određena ograničenja u raspolaganju imovinom, budući da je pravoslavna crkva bila državna vjera, a država hrišćanska, ne znači da je država bila vlasnik te imovine – navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije su istakli da je Crkva, da bi sačuvala istorijski crkveni identitet u Crnoj Gori, dužna da se odupre onima koji žele da je podvlaste novim sekularnim ideologijama i identitetu.

– Neće Crkva biti sluškinja ni Crne Gore, ni Srbije, ni srpstva, ni crnogorstva, niti bilo kakve ideologije, ni bilo kojeg velikodržavnog projekta, niti čuvati nečiju infrastrukturu – jer više ne bi bila Crkva – naglasili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

U saopštenju se naglašava da Đukanović ne govori istinu kada tvrdi da je devedesetih godina prošlog vijeka neko neovlašteno bio knjižen kao vlasnik crkvene imovine, aludirajući na Mitropoliju i ostale episkopije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Iz Mitropolije pitaju šta će državi vjerski objekti i zašto ih oduzima, ako ne planira da ih drugome daje, te ističu da je “prepoznata namjera Đukanovića i svih koji učestvuju u toj nečasnoj raboti”.

– Strašna je i nedopustiva kleveta Đukanovića kojom Srpsku pravoslavnu crkvu označava više kao političku, nego kao vjersku organizaciju. On je kao nevjernik potpuno nekompetentan da to cijeni – naglasili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

U saopštenju se naglašava da je Srpska pravoslavna crkva uvažena i priznata među svim pravoslavnim crkvama i važan dio porodice vaseljenske crkve.

– To što on to ne prepoznaje ništa ne oduzima Crkvi, ali glasovito govori o predsjednikovom novom odnosu prema slobodi crkve – ocjenjuje se u saopštenju.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske napominju i da je neistinita tvrdnja da organizacija pravoslavne crkve prati državnu organizaciju i da je sve suprotno tome protivno kanonskom pravu.

– Predsjednik je podlegao neznanju onih koji ga o ovome savjetuju ili svjesno obmanjuje javnost. Šta god da je, savjetujemo mu da se, optužujući crkvu za politiku, ne bavi stvaranje crkava u Crnoj Gori – ističe se u saopštenju.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske poručuju da bi Đukanović morao da čuje glas Crkve i naroda Božijeg, da povuče predloženi zakon i založi da se predstavnici državnih vlasti, crkve i drugih vjerskih zajednica dogovore o zakonskom aktu, koji će biti na korist svih crnogorskih građana, bez razlike.

– Žalosno je to što govori i čini predsjednik po tom pitanju – zaključili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

SRNA/RTRS