БУДИМПЕШТА, 18. ЈУНА /СРНА/ - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и премијер Мађарске Виктор Орбан након састанка у Будимпешти.

Mađarska je spremna da uloži milione evra u projekte u Srbiji i Republici Srpskoj, a na ovom paketu insistirao je lično premijer Mađarske Viktor Orban, piše Srpski telegraf.

Pozivajući se na svoja saznanja, list piše da će najveći dio projekata biti realizovan u Vojvodini, ali da su predviđene značajne investicije i u centralnoj Srbiji i Republici Srpskoj.

Neimenovani sagovornik Srpskog telegrafa kaže da se neke od tačaka iz tzv. “Orbanovog paketa” već uveliko realizuju.

– Nešto u Vojvodini, ali nešto i u drugim dijelovima Srbije. To se, prije svega, odnosi na banakrstvo, poljoprivredu, itd. Šandor Čanji, najbogatiji Mađar i vlasnik OTP banke uskoro će, uz vojvođansku banku, preuzeti i Sosijete ženeral i nije isključeno da će dalje nastaviti širenje – kaže isti sagovornik.

Dodaje da će uz privrednu saradnju, Mađarska nastaviti i da insistira na što bržem priključenju Srbije EU.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da bi ovakav plan doprinio još boljoj saradnji i razvoju dvije države.

– Srbija već ima odličnu saradnju sa mađarskom vladom i razvijene projekte u sektoru prerađivačke industrije. U Arilju se gradi srpsko-mađarska fabrika za preradu malina kapaciteta 12 tona. Ugovaramo i otvaranje četiri kompanije u Vojvodini, dvije na prostoru zapadne Srbije. Šandor Čanji je zainteresovan za otvaranje pet logističkih centara u Bačkoj Topoli, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i na još dvije lokacije na teritoriji Vojvodine. Orbanov prijedlog bi za Srbiju mnogo značio, jer je Mađarska pouzdan investitor i ima dobro tržište – rekao je Nedimović.

Ekonomista i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević istakao je da je paket odlična vijest za Srbiju i da će krediti omogućiti razvoj privrede, što će, kako kaže, pomoći i Srbima i Mađarima.

Prema riječima šefa poslaničke grupe Saveza vojvođanski Mađara u Skupštini Srbije Balinta Pastora, saradnja Srbije i Mađarske neprestano jača već tri godine.

– Uloženo je preko 250 miliona evra i program će se nastaviti i u narednim godinama. Ovo je dokaz da je uspostavljena odlična saradnja između Mađarske i Srbije, odnosno predsjednika Aleksandra Vučića i Viktora Orbana – rekao je Pastor.

Tanjug