Ljubomir Jovanović Stakleni, otac preminulog Dragoslava Jovanovića (25) koji je prošle nedjelje pucao u svoju suprugu Teodoru (25), i sada je glavni osumnjičeni za trostruko ubistvo Neđe Šubare (42), Darinke Šubare (75) i Milje Petković (80), devedesetih je bio poznat kao jedan od “najbržih” kradljivaca automobila u Beogradu, a i dan danas je strah i trepet mještana Surčina, kraja u kom decenijama živi. Upravo je Stakleni posumnjao da njegov sin, koji je preminuo nakon što je prošle nedjelje sebi pucao u glavu, ima veze sa trostrukim ubistvom i sam to prijavio policiji.

Naime, Ljubomiru Jovanoviću je radnica perionice koju drži u Surčinu rekla kako je njegov mlađi sin, Dragoslav, nedavno na pranje dovezao svoj automobil koji je bio pun tragova krvi. Tada joj je rekao da “drži jezik za zubima”, međutim djevojka je sve ispričala njegovom ocu. U Jovanovićevom automobilu pronađen je mobilni telefon koji je pripadao Neđi Šubari, Jovanovićevom saradniku, koji se u tom trenutku vodio kao nestao.

Kako je poznati surčinski kriminalac shvatio da je njegov sin ubio Šubaru, njegovu majku i tetku i gdje je bacio njihova tijela, za sada nije sasvim poznato, ali se pretpostavlja da je cijeli zločin snimljen sigurnosnim kamerama koje pokrivaju cijeli plac koji se vodi na njegovo ime.

Policija je u ponedjeljak uveče opkolila ovaj kraj, otvorila septičku jamu na kraju Jovanovićevog placa, na zapuštenom djelu iza zgrade u kojoj je izdavao nekoliko stanova i lokala i gdje je njegov sin Dragoslav držao kafić, i u njoj pronašla tijela nestalih u poodmakloj fazi raspadanja.

Tada je otkriveno da su Neđa, Darinka i Milja prije ubistva mučeni, a oko vratova ubijenih žena bio je obmotan kanap i za njega zavezan po jedan betonski blok!

Stakleni je odbio da za medije priča o zločinima njegovog mlađeg sina koji su za samo nedjelju dana više puta potresli cijelu javnost. Naime, Jovanović je prvo prošle nedjelje nasred ulice u Bloku 45 pucao u grudi i ruku svojoj supruzi Teodori, koja ga je napustila jer ju je tukao. U suprugu je pucao pred njihovim jedanaestomesečnim sinom, a potom se preko parka dao u bijeg. Međutim, kada je vidio policajca koji je jurio za njim, Jovanović mlađi je pucao sebi u glavu. Četiri dana su se ljekari u Urgentnom centru borili za njegov život, međutim on je podlegao povredama koje je sebi nanio.

Svega nedjelju dana kasnije otkriveno je da je Dragoslav nekoliko dana prije nego što je pucao u suprugu, uz pomoć tri saučesnika, počinio trostruko ubistvo i pokušao da prikrije tragove zločina.

Zaštićeni svjedok

Njegov otac Ljubomir Stojanović, poznatiji pod nadimkom Stakleni, policijskim organima dobro je poznat još otkad je i sam bio mlad. On je bio blizak prijatelj Ljubiše Buhe Čumeta i nakon pokušaja atentata na njega u Surčinu 3. avgusta 2002. godine, kada je ubijen Ivica Nikolić, Jovanović je dobio status zaštićenog svjedoka.

Prema pričama komšija i stanara Surčina, tada je počeo da se ponaša kao da je zaštićen od zakona svake vrste, te je nerijetko bio umiješan u pucnjave, a hapšen je zajedno sa svojim drugim sinom Gvozdenom.

Hapšen sa sinom i sa policijskom značkom

Stakleni, i njegov sin Gvozden privedeni su 2016. godine ispred beogradske Palate pravde nakon što je policija kod njih pronašla pištolj, kao i značku Žandarmerije. Stakleni je tada vozio “pajero” nalik na one koji vozi upravo policija.

Automobil je imao ugrađene blinkere na braniku, a u njemu je pronađeno i rotaciono svijetlo, koje inače policija koristi tokom akcija tako što ga vadi i stavlja na krov.

Poslije saslušanja u policiji Savski venac oni su pušteni na slobodu. Krivična prijava, je najvjerovatnije biti podnijeta samo protiv Gvozdena Jovanovića, pošto je on priznao da je pištolj njegov.

“Rekao je da ga nosi radi lične bezbjednosti i da za njega nema nikakvu dozvolu”.

Trgovina ukradenim automobilima

Osim što je često hapšen zbog nedozvoljenog nošenja oružja, Stakleni je hapšen i zbog trgovine ukradenim automobilima. U beogradskom podzemlju Stakleni je važio za jednog od “najbržih” kradljivaca automobila u Srbiji.

Prilikom jednog pretresa 1998. kod njega je navodno pronađena policijska radio-stanica.

“Držao sve od Novog Beograda do Ledina”

Prema nezvaničnim informacijama, Stakleni je 90ih važio za opasnog kriminalca koji je držao brojne kockarnice od Bloka 45, pa sve do Ledina.

Kažu da je u to vrijeme bio vrlo nezgodan i da je znao da plane bez ikakve najave. Bio je nasilan i grub i svuda je sijao strah.

Zidine oko kuće, kamere po svim ulicama

Stakleni se nakon nekog vremena navodno povukao iz kriminala i novac pretočio u legalne tokove. Po Surčinu ima više placeva, zgrade i brojne lokale i stanove koje izdaje. Komšije pričaju da ima i veliki plac u Crnoj Gori koji je naslijedio od roditelja.

U Surčinu se i skućio, a oko vile u kojoj živi sa porodicom digao je ogromne zidine, a na svakom ćošku postavljene su kamere. Kamere se nalaze i duž cijele ulice u kojoj stanuje, ali i u svim ulicama gdje drži lokale.

Upravo zbog toga, Surčinci nerado pričaju o njemu i njegovoj porodici, a samo tiho i bojažljivo prokometarišu da o njima u Surčinu “niko neće pričati”.

Nakon niza skandala, u medijima se rijetko, pa maltene uopšte i nije pominjalo ime ovog poznatog Surčinca, sve dok njegov sin nije pucao u suprugu, a potom je otkriveno i trostruko ubistvo koje je počinio.

(Blic)