Na javni poziv za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske do danas je podneseno ukupno 313 zahtjeva, a poziv je otvoren još deset dana.
“Od ukupnog broja do sada primljenih zahtjeva, 199 odnosi se na novčana sredstva, a 114 za stan. U pitanju su 252 porodice poginulih boraca i 61 ratni vojni invalid od prve do četvrte kategorije”, rekao je Srni načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora Mišo Rodić.

On je naveo da će prvostepena komisija, koju je formirao gradonačelnik Prijedora, odmah po zatvaranju javnog poziva provjeriti ispunjenost uslova, obići teren i sačiniti rang-listu koju će uputiti drugostepenoj komisiji, koju formira Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i koja donosi konačnu rang-listu, ali i odlučuje o eventualnim žalbama.

“Nakon isteka žalbenog roka i rješavanja mogućih žalbenih postupaka, Ministarstvo donosi odluke o samoj realizaciji posla i njegovoj dinamici”, najavio je Rodić.

Prema njegovim riječima, u Prijedoru je do ove godine u višegodišnjem programu Vlade Republike Srpske stambeno zbrinuto 607 korisnika, od kojih 441 porodica poginulih boraca i 166 ratnih vojnih invalida.

“Riječ je o pet stambenih zgrada odnosno ukupno 152 stana, uključujući i 19 montažnih kuća i 455 dodijeljenih pomoći bilo novčanih, bilo u građevinskom materijalu, gdje vrijednost pomoći varira od slučaja do slučaja, u skladu sa potrebama svakog korisnika”, naveo je Rodić.

On je istakao da svaki korisnik mora lično podnijeti zahtjev ovom odjeljenju, ali da veliku logističku podršku svakom korisniku pružaju prijedorske Organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila i Boračka organizacija, u smislu prikupljanja i pripreme potrebne dokumentacije.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske ranije je saopštilo da se rok za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida odbrambeno-otadžbinskog rata, koji je prvobitno planiran do 31. maja, produžava do 1. jula.