Zbog najave otpuštanja zaposlenih, nepovećavanja plata te odlaska radnika u inostranstvo, radnici “Arcelor Mitala” iz Prijedora najavili su za ponedeljak štrajk upozorenja.

Iz Sindikalne organizacije “Arselor Mitala” saopštili su da je njihova Skupština usvojila Odluku o  stupanju u jednočasovni štrajk upozorenja.

– Razlog stupanja u jednočasovni štrajka upozorenja je odluka Kompanije o otpuštanju 300 radnika, neprihvatanje  zahtjeva skupštine sindikalne organizacije “Arselor Mitala” o povećanju plate i zaštita radnih mjesta i sprečavanje odlaska radnika sa ovih prostora – navodi se u ovom saopštenju.

Štrajk upozorenja će se  održati u ponedeljak u periodu od 8:30 do 9:30 na lokaciji rudnika Omarska i  od  11 do 12 časova na lokalitetu Prijedor – Centralna  radionica.

– Štrajk će se voditi u skladu sa odredbama Zakona o štrajku i na način kako je to propisom određeno u borbi za svoja egzistencijalna prava – navode u Sindikatu.

Prema nezvaničnim saznanjima Srpskainfo radnici “Arselor Mitala” su tražili povećanje plata i prije nego što je njihova kompanija najavila otpuštanje 300 radnika.