Udruženje “Čast otadžbine” iz Beograda smatra da osmomjesečno odugovlačenje sprovođenja izbornih rezultata u BiH ne bi bilo moguće bez učešća stranih obavještajnih službi i solidarisanja visokog predstavnika u BiH, OHR-a i OEBS-a.

Udruženje podsjeća da Republika Srpska neprekidno insistira na formiranju vlasti na nivou BiH, jer bi formiranje Savjeta ministara BiH omogućilo nastavak reformi i poboljšanje života sva tri naroda u BiH.

“Čast otadžbine” ocjenjuje da visoki predstavnik Valentin Incko šalje “lažne izvještaje o stanju u BiH i otvoreno podržava samo bošnjačku stranu, a drsko i bezobrazno napada i okrivljuje institucije Republike Srpske zbog zabrane razmještanja migranata u Srpskoj”.

U saopštenju se navodi da Valentinu Incku smeta plan za formiranje rezervnog sastav MUP-a Republike Srpske, jer je, kako kaže, “bolje da ima manje naoružanja”, ali mu ne smeta planiranje uvođenje mnogostruko većeg rezervnog sastava federalnog MUP-a, koji uopšte ne spominje.

– Sa njegovim stavom je saglasna i Ambasada SAD u Sarajevu, jer je nekoliko stotina srpskih rezervista “mnogo opasnije” od nekoliko hiljada bošnjačkih. Incko govori i o moralu koga on nema, jer da ga ima, sam bi predložio ukidanje funkcije visokog predstavnika – navodi ovo udruženje.

U saopštenju se ocjenjuje da o “bezočnosti prijedloga za formiranje Savjeta ministara govori izjava Denisa Zvizdića, koja je ponižavajuća za Srbe, da za predsjedavajućeg tog saveta izaberu “Srbina” Mirka Šarovića.

– Samo ne znamo po kome zakonu i na osnovu kojih izbornih rezultata. Moramo biti svjesni da Željko Komšić, Bakir Izetbegović i SDA u Savjetu ministara žele “provjerene i odane” Srbe, a ne one za koje je glasao srpski narod na izborima – napominje Udruženje.

Sam Izetbegović, podsjeća se u saopštenju, kaže da će “kada SDA uđe u vlast, jednostrano poslati akcioni plan za članstvo BiH u NATO”.

– Na ovakva istupanja bošnjačkih lidera, Srbima preostaje jedino da podrže odgovor koji je dao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik da – od tog trenutka neće biti BiH – dodaje Udruženje.

Udruženje ocjenjuje da Komšić perfidno pokušava da putem zahtjeva Predsjedništvu BiH razmjesti jedinice Oružanih snaga BiH na granicu BiH sa Srbijom i Crnom Gorom i spriječi ilegalne prelaze ovih granica od migranata, ali da mu to neće proći.

– Srbi neće dozvoliti da rijeka Drina više nikad ne deli srpski narod – ističu u Udruženju.

Ova organizacija navodi da je posebno i zabrinjavajuće ponašanje ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića, koji, iako je izgubio izbore, zajedno sa ostala dva ministra iz redova srpskog naroda, ne namjerava dati ostavku i dozvoliti da na ta mjesta dođu Srbi koji su pobijedili na izborima i dobili povjerenje naroda.

Udruženje navodi da Mektić poziva opoziciju na vanparlamentarno djelovanje, zajedno sa narodom, i izazivanje haosa na ulicama, isto kao što rade lideri dijela opozicije u Beogradu.

U saopštenju se navodi da je Mektić na protestima “Pravda za Davida” podržavao ulicu, što je pokazao i protestima protiv VSTS u Sarajevu, kao i da demonstrira sa zagovornicima unitarne BiH i ljuti ga istina da bošnjačka komponenta i stranci imaju dominantan uticaj na pravosudni sistem BiH.

Ovo udruženje navodi da je Mektić rekao da je pravosudni sistem BiH “rak-rana” državne zajednice BiH, kao i da izmišlja afere, kako bi SDA povratila svoj uticaj na VSTS, zajedno sa tužiocima iz SDA i u saradnji sa OBA na čelu sa Mehmedom Osmaganićem Osmicom.

– Analizirajući sva događanja, nameće se potreba angažovanja Narodne skupštine Republike Srpske u donošenju potrebnih dokumenata za rješavanje statusa Republike Srpske u procesu razdruživanja od BiH – ponovilo je ovo udruženje.

RTRS