Odbornici prijedorske Skupštine grada usvojili su danas jednoglasno izvještaj o poslovanju “Autotransporta Prijedor” za 2018. godinu, a odbacili godišnje izvještaje o poslovanju Zavoda za izgradnju grada, Sportske dvorane “Mladost” i Informativno-poslovnog centra “Kozarski vjesnik”.
Gradonačelnk Prijedora Milenko Đaković rekao je da je njegov utisak da je ovdje riječ o čistki kadra koji je iz DNS-a.

“Jednostavno, vidjećemo šta će se razvijati u narednom periodu, a Skupština se toliko odugovlači da su nas napustili svi gosti koji su, inače, pratili sjednice. Čudima se da i novinari ostaju do kraja sa nama, jer, zaista, mnoge teze koje su postavljene ovdje su upitnog kvaliteta”, rekao je Đaković novinarima u pauzi sjednice.

On je ocijenio da se napadom stvara slika da rukovodstvo i firme nisu dobro radili u prethodnoj godini.

“S tim se kao gradonačelnik ne mogu saglasiti jer se upravo radi o kvalitetnim preduzećima koja su u postojećim uslovima poslovala maksimalno dobro koliko su mogla”, kaže Đaković.

Odbornik DF-a Mirsad Duratović tvrdi da skupštinska većina nije usmjerena protiv kadra DNS-a jer su danas prolazili izvještaji i direktora iz ove stranke, a iz komisija nisu mijenjani samo ljudi iz DNS-a, već i SDP-a i nekih drugih stranaka. On je dodao da su neki članovi DNS-a i dalje u skupštinskim komisijama.

“Mi ne rušimo ništa nego pokušavamo promijeniti stvari nabolje jer je za pet godina u Prijedoru manje 17.000 stanovnika. Prijedor je ispod republičkog prosjeka po broju zaposlenih u odnosu na broj stanovnika, prosječna plata niža je od republičkog prosjeka. Broj djece pao je za 1.020 učenika, a to su 44 odjeljenja. Takođe, smanjuje se i broj članova u sportskim i kolektivima kulture”, rekao je Duratović.

Odbornica DNS-a Olivera Brdar-Mirković rekla je da ne može prihvatiti tvrdnju da je ovdje riječ o tome li je neko radio dobro jer prije dva dana od pet izvještaja nisu prihvaćeni izvještaji dvojice direktora iz DNS-a, a jesu trojice iz SNSD-a, dok je danas od četiri direktora iz DNS-a prihvaćen izvještaj samo jednog.

“Izvještaji jednih su prošli bez problema gdje se iz poslovnih rezultata može vidjeti da stanje nije sjajno, kao ni u drugim preduzećima, te da posluju u okviru mogućnosti, a izvještaji drugih nisu naišli na podršku odbornika. Ne možemo tu pričati o tome da mi cijenimo rad odnosno izvještaje koji su nam podneseni nego, možda, više neka politička pitanja i trenutnu situaciju kakva jeste u gradskoj Skupštini“, rekla je ona.

Današnji nastavak je četvrti dan zasjedanja, koje je počelo 28. maja, a na dnevnom redu su, osim apsolviranih devet, izvještaji još devet ustanova i preduzeća, te izvještaj za prošlu godinu o sprovođenju Akcionog plana prevencije krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda na području grada Prijedora za period 2017-2021. godine.

Današnji nastavak počeo je sa 21 od 31 odbornika, a kasnije se pridružilo još pet koji su bili najavili kašnjenje, što je neuobičajeno niska prisutnost za članove prijedorskog parlamenta.