Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je njen predstavnik Velibor Džomić u ranijoj izjavi ukazao da Venecijanska komisija nije podržala prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti na način kako je to željela Vlada Crne Gore, koja je požurila da pogrešno informiše javnost da su sve odredbe tog akta dobile pozitivno mišljenje.

Povodom današnjeg saopštenja za javnost Vlade Crne Gore u kome, kako navode iz Mitropolije, na svoj način i iz svojih interesa tumače jučerašnju izjavu koordinatora Pravnog savjeta Mitropolije Velibora Džomića, te ističu da je on samo ukazao da Venecijanska komisija nije podržala i pozitivno ocijenila prijedlog zakona, kako je Vlada saopštila nekoliko minuta nakon usvajanja mišljenja na plenarnoj sjednici Venecijanske komisije.

– Sudeći po sadržaju i brzini saopštenja Vlade, postojala je evidentna namjera da se javnost pogrešno i tendenciozno informiše – da su sve odredbe Prijedloga zakona dobile pozitivno mišljenje Venecijanske komisije i da su pozitivno ocijenjene sve odredbe, što nije tačno. Brojni mediji su to na takav način i prenijeli javnosti – navodi se u saopštenju Mitropolije.

U Mitropoliji smatraju da odredbe iz Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim je bilo planirano jednostrano preknjižavnje crkava, džamija, katedrala, nisu dobile podšku Venecijanske komisije na način na koji je Vlada Crne Gore željela, predlagala i očekivala.

Riječi protojereja-stavrofora Velibora Džomića, napominju iz Mitropolije, već danas je potvrdio portparol Venecijanske komisije Panos Kakaviatos javnim navodom da je Venecijanska komisija usvojila niz važnih izmjena i dopuna za Prijedlog zakona.

U saopštenju se napominje da dostupnost sudskim i upravnim procedurama i sada, bez ovakvog Prijedloga zakona, postoji u pravnom sistemu Crne Gore, ali da to nije bio cilj, već je ideja bila da se, mimo propisanih sudskih procedura, Crkva i vjerske zajednice liše svetinja i imovine koja im je kroz vjekove zavještavana od vjernika.

Mitropolija je poručila da će njene i aktivnosti drugih eparhija Srpska pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao i do sada, biti u skladu sa sveukupnom zaštitom ugroženih interesa koje Vlada neosnovano karakteriše kao “agresivnu populističku kampanju”.

– Mitropolija i eparhije naše Crkve su oduvijek bile, jesu i biće za istinski i stručni dijalog, a ne za simulaciju dijaloga i dovođenje pred svršen čin, kao što je bilo i 2015. i 2019. godine – zaključuje se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.

Iz Vlade Crne Gore danas su ponovili da je Venecijanska komisija u svom mišljenju “jasno podržala” predložena zakonska rješenja o zaštiti imovine i kulturnog nasljeđa koje pripada svim građanima Crne Gore, pohvalivši i mnoge druge značajne aspekte predloženog zakona, te istakli da je “veoma dobra vijest” ako su u Mitropoliji zadovoljni mišljenjem, pa makar to bilo i iz razloga što ga smatraju negativnim.

SRNA/RTRS