Večeras će biti održan tajni sastanak lidera SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića u Sarajevu, kako bi nastavili pregovore o formiranju novog Savjeta ministara.

Sastanak se održava u svjetlu novog, ničim izazvnog Čovićevog optimizma, koji je izjavio da će novi Savjet ministara biti formiran tokom sljedeće sedmice, piše Insajder.

Ipak, kako tvrde izvori Insajdera, dobro upućeni u odnose između lidera, glavni razlog ovog sastanka bi mogao biti pokušaj Izetbegovića da Čovića “izvuče iz Dodikovog krila”.

Da bi novi sastanak mogao približiti stavove Izetbegovića i Čovića, a dodatno ih udaljiti od Dodika i formiranja vlasti na nivou BiH u koaliciji SDA, HDZ i SNSD govore i njihove jučerašnje izjave.

Naime, predsjednik SDA Izetbegović je sinoć u Travniku hvalio Dragana Čovića i rekao da SDA sa HDZ ima svoje probleme, ali da generalno isto vide bitne stvari, pogotovo kada je u pitanju evropski, NATO i put stabilnost zemlje. Izetbegović je dodao da je treći entitet ”babaroga kojom su Bošnjaci prepadani”.

Nasuprot njemu, Dodik je juče izjavio da Republika Srpska ne želi NATO.

– Zalažemo se za vojnu neutralnost, za razliku od Bošnjaka i Hrvata. Bošnjaci žele saglasnost za NATO kao uslov za formiranje Savjet ministara. Mi ćemo nastaviti saradnju sa NATO, ali smo protiv članstva – istakao je Dodik.

On je ocijenio je da će pitanje članstva u NATO i dalje biti pitanje polarizacije u BiH.

Upravo zbog toga Izetbegović pokušava da dodatno odvoji Čovića od Dodika, kako bi BiH dodatno usmjerili BiH na ka NATO, ali da i dalje nude Srbima srednje rješenje, koje podrazumijeva slanje godišnjih planova, onako kako je to predviđeno zakonom, ali i reći da nema članstva u NATO bez novih odluka Predsjedništva, eventualno referenduma u cijeloj BiH.

Srpskainfo