Stanovnici Omarske preduzeli su niz koraka kako bi ovom prijedorskom naselju vratili status opštine

Stanovnici Omarske preduzeli su niz koraka kako bi ovom prijedorskom naselju vratili status opštine. U poslednjih tridesetak godina ovo je treći put da pokreću ovakvu inicijativu i ubeđeni su da će ovaj put uspeti.

Objašnjavaju da je pri kraju izrada elaborata ekonomske opravdanosti, formiraju se timovi za prikupljanje potpisa građana, a dobili su i podršku svih političkih subjekata, uključujući, kako tvrde, i podršku predsednika SNSD-a i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Član inicijativnog odbora Branko Anđić objasnio je da u Omarska ima površinu, resurse i broj stanovnika koji je veći nego što je to trenutno slučaj u preko 20 opština u Republici Srpskoj.

– Elaborat ekonomske opravdanosti čini jednu od polaznih osnova i za izradu smo angažovali Nezavisni univerzitet u Banjaluci (NUBL), koji je radio elaborat i za opštinu Stanari. Rok za završetak je 8. jul ove godine, a prema preliminarnim rezultatima, definitivno će pokazati ekonomsku opravdanost vraćanja statusa opštine Omarskoj u šta mi, kao inicijativni odbor, nismo sumnjali. Sakupljanje potpisa meštana planirano je za kraj avgusta, a sada je u toku formiranje timova koji će ići po mesnim zajednicama. Potrebno je prikupiti 30 odsto potpisa biračkog tela – kazao je Anđić.

On je podvukao da je prioritetni cilj ove inicijative da se mladi ljudi i njihove porodice zadrže na ovom području.

– Želimo da ona sredstva koja dolaze sa područja naše buduće opštine, budu i utrošena na tom području, a pre svega želimo da zadržimo naše stanovništvo – rekao je Anđić.

Elaborat ekonomske opravdanosti će uskoro biti upućen Skupštini Prijedora, a konačnu odluku o budućem statusu doneće Narodna skupština RS.

Omarska je do sada tri puta bila opština. Prva je formirana 1929. godine i obuhvatala je sela Omarska, Niševiće,Gradinu, Jelićku, Marićku, Krivaju, Petrov Gaj, Kevljane,Lamovitu, Bistricu i Busnove. Drugi put se formira 1945. godine i u tadašnjem sastavu se nalazila i Piskavica koja danas pripada gradu Banjaluci, a trajala je do 1947. godine. Treći put je formirana 1952. godine i postojala je do kraja 1962. godine. Tokom poslednjeg postojanja izgrađena je većina infrastrukture.

Novosti.rs