“BiH je ušla u krizu zato što bošnjački lideri, njihove političke stranke ne žele da ova zemlja uđe u Evropsku uniju. Da žele da se to dogodi, BiH bi imala status kandidata. Priča o putu ka NATO je farsa.”

Ovo je ekskluzivno za Srpskainfo izjavio Obrad Kesić, politički analitičar i šef predstavništva RS u Vašingtonu, komentarišući političke odnose u BiH i regionu sa naglaskom na poglede iz Amerike. U njegovom fokusu je odugovlačenje formiranja Saveta ministara BiH te ucjene iz Sarajeva potpisivanjem godišnjeg nacionalnog plana za NATO.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Trojici članova Predsjedništva rečeno je u Briselu, vi završite tri stvari i imaćete status kandidata. To su formiranje Savjeta ministara, sporazum o romingu plus još jedno tehničko pitanje. Naravno, ništa se nije desilo – smatra Kesić.

NATO je sarajevska politička igra koja sputava put ka EU, smatra naš sagovornik iznoseći više teza na kojima temelji ovu tvrdnju.

– Bošnjaci su neiskreni, oni žele centralizovanu BiH, što ulaskom u EU ne mogu imati. Oni bi radije tapkali u mjestu, da se ništa ne desi, žele što duže održati Savjet ministra u tehničkom mandatu zato što je Bošnjak predsjedavajući i zato što imaju članove iz srpskog naroda koji njima odgovaraju – kazao nam je Obrad Kesić rekavši da Bošnjaci imaju odbojnost ka EU zato što EU ne prihvata Tursku.

– BiH je turski adut za pritisak na EU. Bošnjaci svjesno sabotiraju evropski put, oni nisu iskreni kada govore o tome. Idu vrlo destruktivnim putem, pokušavaju da nametnu rješenja bez saglasnosti RS i njenih institucija, prvenstveno nacionalni program za NATO, što bi bilo fatalno po BiH. To pokazuje da oni žele RS svesti na istu ulogu u BiH koju imaju Hrvati u Federaciji BIH – izjavio je Kesić.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Obrad Kesic

Na našu molbu da prokomentariše zagovaranje nezavisnosti RS po modelu Kosova ili drugih regiona u Evropi i svijetu, Kesić ima jasan stav.

– Amerikanci i njihovi saveznici računaju da bi, ukoliko bi RS krenula putem Kosova, Visoki predstavnik bi se oglasio, rekao da je to nezakonito, nelagalno. Oni bi u tome, u odluci Visokog predstavnika imali pravni momenat iz kojeg bi izveli zaključak da je odvajanje RS nelegalno i to ne bi priznali. To je jedna od njegovih uloga ovdje – prognozira Kesić okolnosti eventualnih odluka Srba u BiH o nezavisnosti.

Intenzivna međunarodna aktivnost zvaničnika iz RS, zajedno sa Srbijom, predstavlja model jačanja ovog entiteta te put ka promenama statusa u svijetu.

– RS i Srbija moraju imati što više kontakata sa zvaničnom Amerikom, treba da tamo idu direktno. Ti odnosi mogu da se poboljšaju formalnim načinom, zvanično, što RS radi redovno. Drugi pristup je ekonomka, politička, kulturna saradnja. Za ovaj mali entitet to je mnogo lakši put. Svaka od pedeset američkih država ima program za međunarodnu saradnju i svaka je voljna da pravi te kontakte – kazao je Obrad Kesić.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

 

 

On je najavio da će Željka Cvijanović, predsjednica RS tokom posjete Americi razgovarati sa predstavnicima države Merilend.

– To je model kojeg treba koristiti da bi pokazali otvorenost RS za saradnju. Pozitivni odgovori uveliko stižu iz Amerike jer u Srbiji i ovdje u RS imamo sve više američkog kapitala, oni ovdje otvarju firme i zapošljavaju naše građane – kazao je Kesić naglasivši da se slika RS u Americi mijenja ka boljem “ne toliko brzo koliko bismo željeli ali se to dešava”.

O Kosovu i prioritetima američke vanjske politike naš sagovornik ima kategoričan stav.

– Administracija SAD nije pretjerano angažovana po pitanju Kosova, zato što je u Americi već počela predsjednička kampanja i što postoje gorući unutrašnji problemi. Već se javilo 25 kandidata Demokrata i naravno Republikanac predsjednik Tramp. Nije isključeno ni da će on imati protivkandidata u samoj stranci, čak jedan se već najavio a dvojica razmišljaju o toj mogućnosti.

Amerika i Kina

Na planu vanjske politike najavažniji je trgovinski rat između Kine i Amerike, pritisak kojeg predsjednik Tramp vrši na Kinu. To su tarife na uvoz kineske robe. Naravno, tu je i problem migranata koji ulaze preko južne granice SAD. Svakako treba dodati i Bliski Istok, probleme sa Iranom, odnose sa Rusijom… Trampa i dalje optužuju da je Putinov agent. Nema tu suviše prostora za periferije američkih interesa, što je svakako Balkan. Čak je i Evropa, u nekom smislu, periferija američkih interesa – kazao je Kesić za Srpskainfo osvrćući se i na migrantsku krizu koja sve snažnije potresa i BiH.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Kako je reako Amerikanci nemaju razumijevanja za postupke migranata tvrdeći da oni nemaju pravo da sele iz svojih zemalja i da idu ka Evropi.

– Amerikanci ne osjećaju posljedice vojnih intervencija na Bliskom Istoku i zato nemaju razumijevanja za migrante. Irak, Sirija, Libija su daleko od Amerike. Oni nisu direktno u problemu zbog toga niti se osjećaju odgovornim. Amerikanci kažu, to je evropski problem. Po tome su u pravu jer je Evropa podržala svaku njihovu intervenciju. Čak su po pitanju Libije Francuzi bili glavni koji su vojno podsticali Ameriku da sruši Gadafija. Građani ne prihvataju tezu da je Amerika direktno ili indirektno odgovorna za tu situaciju – prenosi Kesić stavove javnosti u Americi koji su utemeljeni na političkim principima državnog vrha.

Srpskainfo