Mala zagorska opština Konjščina uskoro bi trebalo da dobije novi trg sa fontanom koja svojim oblikom asocira na stilizovano slovo “U”, odnosno na ustaški simbol.

Trg dr Franje Tuđmana se djelimično finansira i sredstvima iz evropskih fondova, a svečano otvaranje trebalo bi da se dogodi početkom avgusta, odnosno na Dan opštine koji se obilježava 8. avgusta.

Iza ovog projekta stoji načelnik opštine Konjščina, član HDZ-a, Mirko Krznar.

On je, navodno, u razgovorima sa svojim komšijama i priznao da namjerno želi fontanu u obliku slova U.

Osim toga, fontana će biti ukrašena svjetlima, pa bi tokom noći trebalo da bude posebno upečatljiva. A da je neko zaista i želeo da ta fontana izgleda poput ustaškog simbola, pokazuje i detalj da su jedine klupe za sjedenje oko cjele fontane postavljene na samom vrhu, i to tako da čine karakteristično ušato “U”, piše Nacional.hr.

Sagovornik portala Nacional.hr iz Konjščine kaže da je načelnik Krznar u nekoliko navrata rekao da će napraviti pravi hrvatski trg.

“Krznar je naglasio da će tim komunjarama i partizančekima napraviti pravi hrvatski trg koji će se noću vidjeti i iz aviona. Ali, osim što je sporan i izgled same fontane, sporno je i što sam taj nakaradni objekat utiče na živote građana Konjščine.

Naime, zbog same fontane građanima obližnje zgrade oduzeta su parking mesta, a onemogućen je i nesmetan ulaz u stambenu zgradu u kojoj žive, obližnju prodavnicu, banku i poštu.

Osim toga, otežan je i pristup vatrogasnim vozilima, što je već i dokazano u praksi jer prošle nedjelje vatrogasci nisu mogli da dođu do hidranta prilikom jedne intervencije u toj stambenoj zgradi. Zanimljivo je i da je nakon prijave ogorčenih građana Konjščine otkriveno da je građevinska dozvola zatražena tek krajem marta, a izdata 3. aprila, iako su radovi na trgu počeli krajem prošle godine.

Izvor: B92