Pozivnice sa identičnim sadržajem za učešće na Samitu procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) upućene su svim učesnicima i riječ je o klasičnoj diplomatskoj korespondenciji, saopšteno je iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

– Iz pisma koje su objavili pojedini mediji vidljivo je da se Hašim Tači ne tituliše kao predsjednik, niti se Kosovo tituliše kao država, ali je to vrlo (zlo)namjerno propušteno da se istakne. Sva druga pozivna pisma otišla su na adrese predsjednika država – ističe se u saopštenju.

Iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH pojašnjavaju da je pismo, kojim se pozivaju učesnici ovog procesa u Sarajevo, u ime Predsjedništva BiH potpisao Milorad Dodik jer je on trenutno predsjedavajući i to je obavezan da uradi u ime institucije kojom trenutno predsjedava.

– Kosovo pod fus notom, uz saglasnost svih članica ovog procesa, uključujući i Srbiju i sve druge države koje ne priznaju kosovsku nezavisnost, učestvuje u Procesu saradnje jugoistočne Evrope od 2014, i o tome nije odluku donosio Milorad Dodik – naglašava se u saopštenju.

Iz kabineta poručuju da je očigledno da je interpretacija ove teme pokrenuta u javnosti zarad pokušaja diskreditacije srpskog člana Predsjedništva BiH, ali činjenice govore drugačije.

Srpskainfo