Hormoni koje luči štitasta žlezda su ključni za razvoj organizma, te su redovni pregledi od velike važnosti

Oboljenja štitaste ili tiroidne žlezde su sve češća.

Faktori koji utiču na to da imamo sve već broj ljudi koji imaju neki uvrstu oboljenja štitaste žlezde su nezdrav način života, stresovi, loša ishrana i druga zagađenja.

Štitasta žležda je najveća žlezda u našem telu i smeštena je na prednjoj strani vrata. Ona stvara dva hormona, tiroksin- T4 i tironon- T3 koji utiču na razvoj i metabolizam.

Oboljenja štitaste žlezde mogu biti različita:

Kada štitasta žlezda ubrzano radi reč je o hipertireozi. Kod ovog stanja žlezda je neretko uvećana i može da se napipa, ali može da bude i normalne veličine. Iz rezultata krvi jasno se vidi povišen nivo hromona T3 i T4.

Simptomi ovog stanja su povišen krvni pritisak, slaba kosa i nokti, znojenje, mršavljenje, nervoza, ubrzan rad srca, aritmija, nesanica…

Recept, Lekar, Pregled, Doktor, pacijent, Lečenje, Dom zdravlja, Dijagnoza, Stetoskop

Oboljenja štitaste žlezde mogu biti različita; Foto-ilustracija: Profimedia

Kada štitasta žlezda slabije radi reč je o hipotireozi i tada je snižen nivo hormona T3 i T4. Najčešći uzrok ovog stanja je hašimoto, hronična upala štitaste žlezde gde sam organizam stvara antitela na štitastu žlezdu. Češći je kod muškaraca u srednjim godinama života.

Simptomi su gojaznost, depresija, otečenost, drhtavica, poremećaj rada srca…

Struma ili nezapaljensko netumorsko uvećanje žlezde može imati dva oblika- kada je žlezda ravnomerno uvećana i kada ima čvoriće, tj noduse. Struma može da pređe u karcinom samo u 3 odsto slučajeva.

Hormoni koje luči štitasta žlezda imaju ključnu ulogu u razvoju nervnog sistema, podstiču budnost, povećavaju osetljivost na različite stimlanse, utiču na osećaj gladi, pamćenje i sposobnost učenja, kao i na normalan emocionalni tonus. Takođe, imaju važnu ulogu u reprodukciji muškarca i žene i na održavanje normalne trudnoće.

Baš iz ovih razloga jako je važno da minimu jednom godišnje posetite endokrinologa gde biste obavili kompletan ultrazvučni pregled žlezde i mekih tkiva oko vrata.

Ultrazvučni pregled sa color dopplerom štitaste žlezde i mekih tkiva vrata možete uraditi na klinici Euromedic onda kada postoji nasledna predispozicija za oboljenje štitaste žlezde, kod pojave uvećanja ili čvorića u predelu vrata, kod upala, kao kontrolni pregled posle operacija u predelu vrata i u slučaju drugih oboljenja koja su u vezi sa štitastom žlezdom (kardiološka, hematološka oboljenja, osteoporoza, itd).

(Telegraf.rs/PR/ Bojana Krstić)