Predstavnički dom PSBiH danas je raspravljao o stanju u pravosuđu BiH.

Zastupnik HDZ BiH Nikola Lovrinović nakon diskusije zastupnika Dragana Mektića na sjednici  ekao je da ne može vjerovati “šta govori ministar bezbjednosti BiH”.

On je kazao kako mu je nejasno zbog čega ministar bezbjednosti BiH kritikuje nerealizaciju zaključaka Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz 2017. godine koji se odnose na pravosuđe, a za koje je bilo zadužen Savjet ministara BiH čiji je član.

– Šta ste radili 2017. godine? Spominjete zaključke, Vi ste taj što narod zabavljate. Šta ste Vi, ministar zabavljač? Šta ste radili četiri godine? Što sada o tome pričate, dajte nam materijale? Ja ne mogu sebi doći šta Vi pričate i govorite. Vi ste taj koji zabavlja i poziva narod. Sad govorite o ovome, a ćutali ste četiri godine – kazao je Lovrinović, prenosi Avaz.

Zastupnik SDS i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić osvrnuo se na diskusiju u Parlamentu, kazavši kako nema namjeru polemisati s poslanicima.

– Ovo što je Kožul rekao, nabrajajući uslove koje treba da steknemo, a ovo sve je u protivnom zabava za javnost, nisam siguran da je narodu zabavno, ja mislim da je narodu došlo do guše. Ako ih budemo i dalje ovako zabavljali, nastaviće se njihov jedini odgovor da bježe i odlaze – kazao je Mektić.

On je upitao i kakva je svrha zaključaka koje donosi Parlament, “je li to puka formalnost, obavezuju li ikoga, šta ako se ne realizuje, je li mi mlatimo praznu slamu”.

– To vas pitam jer smo povodom izvještaja VSTS sredinom 2017. donijeli sedam zaključaka kojima je tražen novi zakon i tra la la, nijedan nije realizovan. Ako je sudbina današnjih kao i onih 2017., ne osjećam potrebu da predlažem i glasam za te zaključke – kazao je Mektić.

On je rekao kako je izvještaj VSTS za zbir nebitnih i nepoštenih podataka.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

– Oni ne mogu biti motiv da vodimo raspravu, što nisu naveli egzotične destinacije na koje su išli. Za mene je povod da raspravljamo, percepcija i nepovjerenje građana prema pravosudnoj vlasti. Imamo analizu OSCE koje je katastrofalno ocijenilo njihov rad i kazalo kojim se manipulacijama služe, cjepkaju predmete da bi ostvarili normu. Analiza OSCE, preporuke EU… jesu li dovoljan povod, posebno sa stanovišta korupcije i kriminala, jesu li se oglasile brojne ambasade, a onda je Ružica Jukić rekla “ne mogu se oni miješati u rad pravosuđa”, zaprijetila im – kazao je Mektić.

On je kazao kako je afera “Potkivanje” pokazala da je VSTS nedodirljiv.

– Disciplinska komisija je rekla da je prijava nedopuštena, ne postoji za predsjednika VSTS odgovornost. Pa ko u ovoj državi ima da nije odgovoran za svoj rad, otuđili su se od države i naroda i doprinijeli da je BiH u sistemskoj korupciji – kazao je Mektić.

Zastupnik SDP BiH Saša Magazinović je kazao kako je VSTS danas čedo domaćih političara “koji ga koriste, da ne kažem zloupotrebljavaju, na način kako oni misle da trebaju”.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nastavili su danas 2. hitno zasjedanje o stanju u pravosuđu te o povećanom broju priliva migranata koje je prekinuto 14. juna.

Srpskainfo