Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom vjeruje da će političko rukovodstvo Republike Srpske, kao i predstavnici srpskog naroda u Federaciji BiH i zajedničkim organima vlasti u BiH istrajati u politici nepristajanja na vojno uključivanje u NATO.

– Moralno je pravo srpskog naroda da kaže “ne” NATO-u, jer je NATO bombardovao srpski narod, kako u BiH, tako isto i još više u Srbiji i Crnoj Gori – rekao je mitropolit Hrizostom za “Rusku gazetu”

On je naveo da se Crkva ne bavi ovakvim pitanjima i nema “zvaničnu poziciju” o ovom pitanju, ali episkopi naroda u svojim eparhijama u BiH, naroda koji živi tragične posljedice NATO bombardovanja, imaju pravo i obavezu da kažu šta misle o ovom pitanju.

– S obzirom na to da sam upućen u posljedice granatiranja naselja i sela sa srpskim narodom i položaja srpske vojske 1995. godine, kategorički smo, ne samo protiv priključenja u NATO, već i protiv takve priče uopšte – rekao je mitropolit Hrizostom.

On je ocijenio da je sadašnjost i budućnost srpskog naroda u Mitropoliji dabrobosanskoj, pa i cijeloj BiH, teška, ali nije obeshrabrujuća.

– Molimo se neprestano – da se složimo u miru i bratskoj ljubavi, u Hristu Gospodu, da se obožimo, da postanemo hristonosci i bogonosci i onda da se umnožimo i napunimo zemlju svoju i vladamo njome. Bez ovog trojstva nema sreće, niti budućnosti ni za jedan narod, pa ni za srpski – istakao je mitropolit dabrobosanski.

On je podsjetio da je Srbija među garantima Dejtonskog sporazuma i da
Republika Srpska i Srbija imaju dobre specijalne veze i odnose, što nije malo da bi više od toga tražili.

Govoreći o rješenju pitanja Kosova i Metohije, mitropolit Hrizostom je rekao da Crkva trenutno vidi drugo rješenje tog pitanja osim onog koje je iskazano u Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

– Kosovo i Metohija su sastavni dio Srbije, trenutno pod međunarodnom upravom i tražimo da se poštuju odluke UN i potpunu primjenu Rezolucije 1244 – naveo je mitropolit dabrobosanski, podsjetivši na druge slučajeve otimanja teritorija koje su, ipak, na kraju vraćene matičnoj državi.

Prema njegovim riječima, to kako će teći rješavanje pitanja Kosova i Metohije umnogome zavisi od stava Srbije i njenog međunaronog ugleda i položaja.

– Kosovo nije samo teritorija. To je metafora naših najviših moralnih vrijednosti nastalih na toj svetoj srpskoj zemlji. I kao što je Sveta zemlja – zemlja otaca i praotaca, sveta i neotuđiva od jevrejskog naroda, tako je i naše Kosovo i Metohija naša sveta srpska zemlja naših svetih otaca i praotaca – naglasio je mitropolit Hrizostom.

On je napomenuo da je Srpska pravoslavna crkva /SPC/ preko svog najvišeg organa vlasti Svetog arhijerejskog sabora ove godine potvrdila ranije opredjeljenje o Kosmetu – da je ono sastavni dio Srbije, što je definisano Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244.

– Vjerujem da naša Crkva izražava svijest i savjest srpskog naroda po pitanju Kosova i Metohije… Oteli ste na način kako ste oteli, ali da mi damo saglasnost na vašu otimačinu to je već premnogo i razumije se neprihvatljivo. Što je oteto – oteto je, ali ne može biti predato – poručio je mitropolit dabrobosanski.

On ističe da se jedinstvo srpskog naroda ne ostvaruje isključivo jedinstvom teritorija, a posebno ne državnih, nego se bazira na jedinstvu srpske crkve, srpske nacionalne svijesti i kulture u najširem značenju te riječi.

– Srbi kao i Rusi žive širom svijeta i svuda se osjećaju Srbima, svuda žive svoje srpstvo kroz pravoslano-svetosavski i kosovski zavjet – rekao je mitropolit Hrizostom.

On je istakao da su, tek dolaskom Vladimira Putina na vodeću poziciju u Ruskoj Federaciji, Srbi osjetili iskonski duh Rusije, u kojem se prepoznaje osjećaj za dobro, istinu i pravdu u politici, osjećaj za slabe i nejake, ugrožene, ponižene i prezrene.

– Od same Rusije i njene politike prema Balkanu i svim balkanskim zemljama zavisi i koja će biti dalja sudbina Rusije na Balkanu. Treba imati u vidu da se upravo sada na Balkanu odvija velika presija, pa možemo konstatovati pravo nasilje nad srpskim narodom na Balkanu da se prikloni NATO-u i Americi, a protiv Rusije – smatra mitropolit dabrobosanski.

On je poručio da Srbi nikada neće zaboraviti, ne samo bol, već uvredu i poniženje koje su doživjeli od SAD, Velike Britanije, Holandije, a posebno Njemačke i Austrije treći put u 20. vijeku.

Prema njegovim riječima, nosioci pangermanizma su, uz podršku Vatikana i Rimokatoličke crkve, uspjeli da razbiju ideju panslavizma, što se naročito ispoljilo u Poljskoj, Češkoj i Hrvatskoj, u zemljama koje su, kako kaže, izgubile slovenski identitet, slovensku kulturu i pretvorile se u ono što danas jesu.

Govoreći o različitim protestima u zemljama regiona, on je rekao da protesti treba da budu pokazatelj demokratičnosti jednog društva, ali da je istorija pokazala da su strane agencije i službe na ovim prostorima stvarale atmosferu uticaja i vladanja, te da BiH nije izuzetak.

– Demonstracije bi trebalo da budu u svrhu popravljanja društvenih odnosa, ali ne u službi tuđih interesa – smatra mitropolit Hrizostom.

SRNA/RTRS