Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je, povodom nestašice hrane na sjeveru Kosova, rekao da je na djelu scenario Prištine da Srbi iz južne pokrajine budu protjerani tihom, ali agresivnom metodom.

“Naročito je interesantno što svi prištinski mediji krive Srbe i Beograd za nestašicu hrane, a zapravo je na djelu drugačiji scenario – scenario Prištine da se Srbi sa Kosova i Metohije protjeraju tihom, ali agresivnom metodom i da im se život učini nesnošljivim”, rekao je Đurić.

Đurić je ponovio da će Srbija naći način da zaštiti svoje građane na sjeveru Kosova, te da neće ostati ni gladni ni žedni.

“Nećemo prepustiti da na silu zauzmu sjever Kosova. Bićemo složni i jedinstveni. Ni EU, ni ostala međunarodna zajednica nisu primjenili sve mehanizme da pritisnu Prištinu da ukine takse i ja ih pozivam da reaguju prije nego što situacija eskalira”, rekao je Đurić za TV “Hepi”.

On je ponovio da je posljednjih sedmica policija samoproglašenog Kosova počela da napada privrednike koji su uvozili i dovozili robu iz centralne Srbije, te da Albanci zaustavljaju kamione i otimaju robu.

“LJudi su preko raznih alternativnih prelaza dostavljali hranu, Albanci su to blokirali, napadali ljude, čak je i pucano na kamion koji je prevozio osnovne namirnice. Sada prvi put imamo ozbiljne nestašice hrane”, rekao je Đurić.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim LJajić rekao je ranje danas da su trgovci sa sjevera Kosova javili da će samo do kraja sedmice imati zalihe hrane.

“Trgovci su jutros javili da je najveći deficit mlijeka, a nema ni voća i povrća, osim u supermarketima. Zalihe ostalih namirnica se prazne. Najveći dio trgovaca kaže da će do kraja nedjelje imati neke zalihe, a poslije ne znamo”, naveo je LJajić.

SRNA/ATV