S obzirom na to kakve su nam cijene, neupućeni bi pomislili da smo, u pogledu ekonomske razvijenosti, rame uz rame sa nekom od najbogatijih država Evrope.

Na primjer, sa Njemačkom, Švedskom ili čak Luksemburgom, koji je u samom vrhu zemalja EU kada je riječ o životnom standardu i u kojem se prosječna plata kreće oko 5.800 KM.

Daj bože, ali ne da nije tako, nego je van svake pameti i pokušavati praviti paralelu između kvaliteta života nas i naših evropskih suseda.

Osim u pogledu cijena, naravno.

Dok se nama vrti u glavi od iznosa njihovih plata, hljeb plaćamo tek 15 pfeniga manje nego, primjera radi, Nijemci, dok je litar mlijeka kod nas za čak 20-30 pfeniga skuplji nego u ovoj državi. Još drastičnija je razlika u cijeni brašna, koje u BiH košta oko 1,2, a u Njemačkoj tek 0,75 KM po kilogramu, dok je ulje kod nas čak skuplje za 10 pfeniga.

A tek kad se dohvatimo cijena goriva, tačno našem jadnom čovjeku dođe da se sit isplače, a posebno kad tamo neki, da li nepromišljeno ili tendenciozno, kažu da je benzin najjeftiniji upravo ovdje.

Možda i jeste, ali samo kad se njegova cijena posmatra izolovano što, međutim, ne može da bude relevantan pokazatelj bilo kakvog ili bilo čijeg blagostanja.

Tako, kad cijenu goriva dovedemo u korelaciju s primanjima pomenuta priča o jeftinoći strmoglavo pada u vodu. Jer, prosta računica pokazuje da u BiH za prosječnu platu može da se kupi oko 390 litara benzina, a u Hrvatskoj 700, Sloveniji 840, Nemačkoj 1.400, Luksemburgu čak 2.500.

Uzimajući u obzir cijene proizvoda i plate radnika, BiH ne samo da je godinama zaredom ocjenjivana jednom od najsiromašnijih država u Evropi, nego je ispala bjednija i od pojedinih afričkih zemalja.

A da nam se još ni izbliza ne smiješi neko bar malo bolje sutra, potvrđuju i istraživanja renomiranih svjetskih kompanija koja predviđaju da će, ovim tempom rasta plata, BiH biti potrebno 60 godina da dostigne prosjek primanja zemalja članica EU.

Dakle, putuj, Evropo, ne vrijedi čekati na nas!

Srpskainfo