Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je da se niko iz te pravosudne institucije danas neće pojaviti na sjednici Predstavničkog doma PS BiH jer niko nije dobio poziv za prisustvo, istakavši da je “ad hok pozivanje neozbiljno”.

– Da bi predstavnici VSTS-a došli na sjednicu parlamenta, moraju na vrijeme dobiti poziv kako bi se za istu mogli pripremiti i uskladiti raspored svojih aktivnosti. VSTS nije tehnička služba niti servis Predstavničkog doma da mu se pozivi za prisustvo sjednicama dostavljaju ad hok u toku trajanja sjednica, niti je to primjereno duhu partnerstva između zakonodavne i sudske vlasti u BiH – istakao je Tegeltija.

On je za portal Kliks rekao da je, ukoliko Predstavnički dom želi prisustvo predstavnika VSTS-a na sjednici, potrebno na vrijeme uputiti poziv i da će se u tom slučaju predstavnici VSTS-a odazvati.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjana Krišto prethodno je dala polučasovnu pauzu na zahtjev Kluba SDA, čiji je šef Adil Osmanović tražio da se poslanicima obrati neko u ime VSTS-a “kako bi se o stanju u pravosuđu mogla voditi argumentovana rasprava”.

Nakon 30 minuta pauze sjednica je nastavljena, s obzirom na to da se niko iz VSTS-a nije pojavio.

SRNA7RTRS